Natrhnutý sval – viete, ako vzniká a ako ho liečiť?

Ak ste veľa fyzicky aktívny, ale přeceníte svoje sily, môže to viesť k natrhnutiu svalu. Pretože to zasiahne do jeho primárnej funkcie, dôjde k jeho oslabeniu, alebo k jeho vyradenie z prevádzky. Kam s natrhnutým svalom ísť? A je jediným riešením chirurgia?

Snáď každý z nás už sa niekedy v živote pokúšal intenzívne cvičiť. Pomerne časté sú aj práce na stavbe, alebo rôzne manipulácie s ťažkými bremenami. (A je jedno, či ide o predmet, alebo o iného človeka, ktorý vám chce prejaviť náklonnosť, alebo potrebuje pomoc.) Keď urobíme neopatrný pohyb, alebo si odhryzne príliš veľké sústo, môže to skončiť natrhnutým svalom.

Samozrejme, tkanivá disponujú pomerne rozsiahlu schopnosťou regenerácie. To ale nič nemení na tom, že ide o veľmi bolestivý stav, ktorý nám na dlhú dobu znemožní sa venovať tomu, čomu by sme potrebovali, alebo chceli.

Čo s tým?

Ako dochádza k natrhnutiu svalu

Naše svaly sú pripravené na prekonávanie záťaže. Aj ony ale majú v rámci svojej anatómie nejaké hranice. Ak sa napätie vo svale neúmerne zvýši, sval sa natrhne.

K tomu dochádza, ak:

  • Cvičíte bez rozcvičky
  • Cvičíte aj cez únavu
  • Sval nemá dostatok hydratácie

Veľký vplyv má aj starnutie a genetická predispozícia človeka. Nemožno zabúdať ani vplyv úrazov a zranení.

príčiny natrhnutie svalu

Natiahnutý, alebo natrhnutý sval?

Veľa ľudí sa domnieva, že sa sval môže natiahnuť. Čo ale nie je pravda. Jediné, čo svaly dokážu je buď to, že podľahnú kŕči (ktorú všetci poznáme), alebo dôjde k ich (aj napríklad len na mikroskopické) natrhnutiu. Vo svojej podstate sa dá teda povedať, že záleží na tom, či je sval poškodený málo, alebo veľa.

Natrhnutý lýtkový sval

Natrhnutý lýtkový sval väčšinou súvisí s nadmerným zaťažovaním pri športe. Preto, než pôjdete behať, dvíhať ťažkú váhu v posilňovni alebo skákať, uistite sa, že máte správnu obuv, vypili ste dostatok vody a volíte správnu intenzitu cviku. Úplnou samozrejmosťou je aj predchádzajúca rozcvičenie tela.

Natrhnutý lýtkový sval
Natrhnutý stehenný sval

Natrhnutý stehenný sval

Natrhnutý stehenný sval môže vzniknúť predovšetkým v posilňovni, kedy robíme cviky na stehná a zadok. Prípadne môže k tomuto úrazu dôjsť následkom zdvíhanie príliš ťažkého bremena. Tým môže byť dieťa, ťažká škatule alebo nábytok. Pred akoukoľvek z týchto aktivít sa opäť rozcvičte a zvážte, či pri nej nebudete potrebovať pomoc.

Natrhnutý prsný sval

Ďalšie častý úraz, ktorý si odnášame z posilňovne. Zvlášť, ak slabé ruky týra na posilňovacích strojoch veľkou záťažou. (Budete sa čudovať, ale hrudník a ruky spolu celkom úzko súvisí.) Asi vás neprekvapí, že vám dáme úplne rovnakú radu, ako v predchádzajúcich prípadoch. Váhu na ruky zvyšujte postupne. Dostatočne sa hydratujte a hlavne sa rozcvičte.

Natrhnutý prsný sval

Liečba natrženého svalu

Ak začnete cítiť nepríjemnú bolesť v svale, je dôležité okamžite prestať s tým, čo robíte. V žiadnom prípade sa nepokúšajte s ním akokoľvek manipulovať, aj keby to znamenalo, že sa len pretiahnete. Prvou pomocou v nasledujúcich hodinách je studený obklad, ktorý budete opakovať v rôznych fázach dňa. (Všeobecne sa odporúča ľadová 15 minút. Potom nasleduje hodinová pauza.) Ak máte, na postihnuté miesto aplikujte špeciálne masť proti opuchu a zápalu.

Liečba natrženého svalu

Súčasťou liečby je aj pokoj na lôžku, zdvihnutie poškodeného svalu nad úroveň srdca (ak je to technicky možné) a kompresné obväzovanie. Akonáhle sa váš stav trochu zlepší, môžete sa objednať k fyzioterapeutovi na rehabilitácie. Počítajte ale s tým, že uzdravený sval nebude mať rovnaké schopnosti, na aké ste boli zvyknutí skôr. Ideálne je teda venovať sa prevencii, ktorá môže zahŕňať aj dlhodobé užívanie doplnkov stravy na podporu svalov, kostí a kĺbov. Niektoré chyby totiž môže človek urobiť len raz.