Dajte zbohom zápalu šliach – ako ho spoznať a liečiť

Zápal svalov a šliach nie je ničím príjemným. Okrem bolesti sa musíme zápasiť s problémovým pohybom a často aj s obmedzením práce. Preto sa hodí vedieť, kam sa zápalom šliach zájsť a ako čo najrýchlejšie vyliečiť zápal šliach.

Ľudské telo má schopnosť byť neustále v pohybe. Je ale rozdiel, ak sme trénovaní a v kondícii, alebo sa pohneme až po dlhom sedení pri počítači v ergonomicky nevhodné žili. Veľké dopady na náš stav má tiež to, koľko nám je rokov a to, či nie sme chorí. (Často skryto.)

Keďže masť na zápal šliach môže uľaviť len krátkodobo a nemusí riešiť pravú príčinu problému, objasníme vám, čo je v podobnej situácii najlepšie.

Tak pokračujte v čítaní!

Ako spoznať zápal šliach

Šľachy upínajú svaly ku kosti. To znamená, že keď je postihne zápal, dosť zásadne to ovplyvní našu schopnosť normálne sa hýbať. Niekedy môže ísť o jednorazovú skúsenosť, inokedy ide zase o chronický zápal, ktorý sa zlepšuje a zhoršuje v závislosti na tom, čo robíme.

Príznaky zápalu šliach sú:

Ako spoznať zápal šliach

Príčin, prečo k tomuto problému dochádza, existuje mnoho. Asi najčastejšie ide o následok úrazu. Napríklad počas športu, alebo neopatrného pohybu v každodennom živote. K zápalu šliach sme náchylnejší aj kvôli zvyšujúcemu sa veku, cukrovke a reumatoidnej artritíde, alebo kvôli užívaniu niektorých typov antibiotík.

Reumatický zápal šliach

Reumatoidná artritída spôsobuje zápal kĺbov. Je preto celkom pochopiteľné, že sa môže rozšíriť aj na šľachy, ktoré sú v jej blízkosti. V každom prípade ide o stav, ktorého úspešné zvládnutie vyžaduje návštevu lekára. Ten vám môže predpísať lieky proti zápalom, alebo navrhnúť chirurgické odstránenie poškodeného tkaniva.

Zápal šliach na ruke

Rad z nás manuálne pracuje, alebo sedí pri počítači. Čo prispieva k tomu, že dlhodobo preťažujeme ruky a opakovane ich nútime do jednotvárneho pohybu. To spôsobuje trenie a zároveň to zvyšuje riziko úrazov a trhlín, ktoré vedú k aseptickým zápalom. Hoci to znie ako niečo, čo po niekoľkých dňoch pokoja zase prejde, je dôležité myslieť na to, že čím viac sa tento stav opakuje a čím dlhšie trvá, tým väčšia existuje pravdepodobnosť, že dôjde k degeneratívnym zmenám v anatómii a fungovania ruky.

Zápal šliach na ruke
Zápal Achillovej šľachy

Zápal Achillovej šľachy

K poškodeniu Achillovej šľachy môže dôjsť vo chvíli, keď je vystavená nadmernej záťaži. Napríklad pri športe. Rovnako ako u šliach v ruke môže dochádzať k poškodzovaniu a k dystrofii, ktorá má negatívny vplyv na jej pružnosť a pohyblivosť.

Tohto problému sa dá zbaviť len tým, že citeľne znížite záťaž postihnutej oblasti. Niekedy sa pristupuje aj k aplikácii sadry, aby mala noha správnu fixáciu. V najhorších prípadoch je nutné zvážiť operáciu.

Zápal šliach na priehlavku

Dosť potrápiť vie aj zápal šliach na priehlavku. Noha je kvôli nemu viditeľne opuchnutá a je citlivá na akúkoľvek aktivitu, alebo na dotyk. Čo dosť zásadne ovplyvňuje našu chôdzu.

zánět šlach na nártu

Ako liečiť zápal šliach

Podľa toho, ako veľmi je váš stav závažný zvládnete zápal šliach vyriešiť buď svojpomocne doma, alebo za asistencie lekára.

Ako prvá pomoc pri problémoch najlepšie funguje:

  • Kľud
  • Studený obklad
  • Teplý obklad
  • Liek proti zápalu a bolesti
  • Kompresný stiahnutie
  • Lahké preťahovanie

Ak tieto kroky nepomáhajú a situácia je buď rovnaká, alebo horšie, lekár vám ponúkne palicu, ortézu alebo inú formu fixácie a podpory pohybu, obstrek, fyzikálnu terapiu, alebo operáciu.

Ako liečiť zápal šliach

Kam sa zápalom šliach?

Ak sa chcete zveriť do rúk odborníkovi, v prvom rade navštívte svojho praktického lekára. Ten v závislosti od výsledkov prehliadky zváži, či vám bude stačiť predpísania fyzioterapia, alebo má váš problém závažnejší príčinu a bude najlepšie vás poslať k reumatológ.

Ako dlho sa lieči zápal šliach

Žiadna konkrétna doba, ktorá by určovala, ako dlho sa zápal lieči, neexistuje. Je to dané tým, že každý prípad je individuálny. Záleží na vašom veku, na zdravotnom stave, na stupni aktivity či na rozsiahlosti problému. V prípade, že je zápal šliach chronický nedôjde k jeho úplnému vyliečeniu nikdy.

Úspech liečby však môžete podporiť cielenú zmenou životného štýlu. Ak máte problémy s rukami, počas práce sa preťahujte, alebo sa snažte častejšie meniť pozíciu. Tiež obmedzte podobnú záťaž vo svojom voľne. Dobrým tipom je aj dlhodobé užívanie doplnkov stravy, ktoré podporujú normálny stav kĺbov, kostí a svalov.