Bolesť svalových úponov – príčiny a prevencia

Bolestivé svalové úpony o sebe môžu dávať vedieť po intenzívnom cvičení, alebo po náročnej fyzickej práci. Keďže sú ale ich sprievodné prejavy pomerne dosť obmedzujúce, hodí sa vedieť, ako sa s natiahnutými úpony čo najlepšie popasovať.

Keď nás začne v tele niečo bolieť, väčšinou to znamená, že máme spomaliť a odpočívať. To je však v priamom rozpore s tým, že musíme odvádzať stabilné výkony v práci a doma. Takže často prekračujeme medza toho, čo je odporúčané a zdravé a ideme na doraz. Nejakú dobu nám to môže prechádzať, ale nakoniec to vyústi v zápal úponov s degeneratívnymi zmenami v tkanivách, ktoré nás budú obťažovať až do konca života.

Ako však postupovať? Dá sa z tohto kolobehu nejako vystúpiť von?

Čo sú to úpony

Svalové úpony dosť zásadne súvisí s anatómiou našich svalov. Sval je tvorený z vlákien a väzivového obalu. Súčasťou svalu je tiež fascie (povázka) a súbor šliach, ktoré sa upínajú ku kostiam. A práve ich súčasťou sú aj svalové úpony. Čo z toho teda vyplýva? Predovšetkým to, že šľachy a svalové úpony držia svaly na mieste. Zároveň sú ale natoľko pružné, aby im umožnili pohyb.

Čo sú to úpony

Príčiny bolesti úponov

Najväčší vplyv na bolesť svalových úponov má nadmerná záťaž, ktorá môže vyústiť v akútnej, alebo v chronický zápal.

Pôvodcom problému ale môže byť aj:

  • Úraz
  • Genetika
  • Autoimunitné choroba

Bolesť sa môže rozvinúť v ktoromkoľvek mieste. Najbežnejšia je ale v blízkom okolí kĺbov. Najčastejšie preto riešime problémy so svalovými úpony v susedstve členku, lakťa, ramena alebo bedra.

Bolesť úponu Achillovej šľachy

Bolesť úponu Achillovej šľachy môže súvisieť so zápalom šliach, ktorý vzniká v dôsledku nadmerného vyťaženia nohy počas športu. Keďže nohy slúži ako naše hlavné podpera, najlepším riešením je fixácia nohy, ktorá zamedzí ďalšiemu nekontrolovanému zaťažovania.

Bolesť úponu Achillovej šľachy
Bolesť úponu ramena

Bolesť úponu ramena

Počas športových aktivít dochádza aj k zaťažovaniu ramena. Stačí si len spomenúť, ako sa hrá golf, squash, alebo tenis. (S týmito aktivitami dosť tesne súvisí aj tenisový a lakeť.) Oproti prvému príkladu ale môže dochádzať k preťaženiu ramena aj v dôsledku fyzicky náročné práce, alebo kvôli starostlivosti o seniorov a o deti, ktoré vyžadujú častú oporu a zdvíhanie.

Bolesť úponu bedra

Veľa z nás má zlé postavenie tela počas chôdze, alebo sedenie. Často si aj dávame nohu cez nohu, alebo máme zlé topánky. To všetko, rovnako ako napríklad nevhodný pohyb pri športe, môže prispieť k tomu, že si natiahneme svalový úpon v bedrách, ktorý nás celkom ľahko pošle do postele, alebo do pohodlného kresla, kde počkáme, až naše indispozície prejde.

Bolesť úponu bedra

Ako na prevenciu

Najlepším liekom proti úrazom je zdravý životný štýl. Síce si na neho budete možno niekoľko dní, alebo týždňov zvykať, ale uvidíte, že sa vám táto snaha oplatí.

prevencia bolesti úponov

V prvom rade je dôležité, aby ste boli aktívni a primerane (vzhľadom na svoj zdravotný stav a veku) cvičili. Nemusíte behať maratón. Stačí, keď si pre začiatok vyberiete ľahké preťahovanie, prechádzky alebo jogu, ktorá pozvoľna zlepší vašu flexibilitu. Znížiť bolesti dovedie aj zmiernenie intenzity práce. Ak to z nejakého dôvodu nejde, zmeňte zamestnanie, alebo si robte pravidelne prestávky na pretiahnutie.

Aby bola telu umožnená kvalitnej regenerácie, dodajte mu čo najviac vitamínov, stopových prvkov a minerálnych látok. Pite veľa vody a doprajte si čo najviac spánku. Dobrou voľbou bude aj dlhodobé užívanie doplnkov stravy na svaly, kosti a kĺby. Najlepšie výsledky ale dosiahnete, ak tieto dva princípy spojíte a budete sa o svoje telo starať čo najviac komplexne.