Zablokovaný krk – Príčiny, príznaky a čo pomáha

V dnešnej dobe pracuje veľa ľudí pri počítači. Vo voľnu sledujeme televíziu, alebo máme v ruke neustále telefón. Navyše sme permanentne v strese. Keď sa nestrážia a dobre sa o seba nestaráme, môže to vyústiť v zablokovaný krk. Čo to znamená? A čo sa s tým dá robiť?

Že máme problém často identifikujeme už ráno. Krátko potom, čo sa prebudíme. Mnohým ľuďom sa totiž stáva, že nemôžu otočiť hlavu. Blokádu krku ale môže spôsobiť aj celkom nevinná, avšak niekoľko hodín trvajúci cesta autom. Úplne vylúčiť ale nemožno ani vplyv prechladnutia. A je jedno, či pochádza z otvoreného okna, alebo z klimatizácie, ktorá premáva v letných mesiacoch na plné pecky.

Keďže krk k svojmu životu nutne potrebujeme, je úplne logické, že sa snažíme prísť na to, ako ho čo najrýchlejšie odblokovať. Lenže, myslite na to, že ide problém, ktorý sa týka nervov a chrbtice. Takže je nutné počínať si s maximálnou opatrnosťou.

Ako na to?

Príčiny zablokovaného krku

Ako už bolo povedané, blokádu krku môže spôsobiť dlhá cesta autom. Alebo iné dlhodobé zotrvanie hlavy a krku v jednej pozícii. Ďalej má vplyv akékoľvek väčšie prechladnutiu. Preto by ste mali sedieť ďalej od okna. Alebo by ste mali aspoň rešpektovať, aký je odporúčaný rozdiel vonkajšej a vnútornej teploty v letných mesiacoch. Dobre vám neurobí ani stres, ktorý sa vám ukladá za krkom. A nevhodný vankúš.

Zablokovaný krk príznaky a príčiny

Najčastejšie príznaky

Zablokovaný krk vás na seba dokáže upozorniť sám. A to mnohými spôsobmi.

Môžete zaznamenať:

  • Bolesť
  • Problémy s otáčaním hlavy
  • Brnenie
  • Motanie hlavy
  • Bolesť hlavy

Keďže sú všetky problémy, ktoré sa týkajú hlavy a chrbtice, potenciálne rizikové, určite sa vám oplatí kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Ten vylúči, že máte vážnejší zdravotný problém a v najlepšom prípade vás pošle na rehabilitáciu.

Zablokovaný krk čo pomáha

Čo pomáha na zablokovaný krk?

Ak sú vaše bolesti dlhodobé a ešte ku všetkému neznesiteľné, môže vám odporučiť užívanie liekov, ktoré majú schopnosť je trochu stlmiť. Vo svojej podstate ide ale o dosť pasívny spôsob liečby. Preto by sme vám odporučili pár iných trikov, ktoré vám môžu trochu uľaviť. Ako na zablokovaný krk vám najlepšie povie fyzioterapeut.

Prvá pomoc od bolesti môže do jeho návštevy poskytnúť:

  • Teplý obklad
  • Trenie rukami
  • Kľudový režim
ako na zablokovaný krk cviky

Cviky na zablokovaný krk

Najlepšou metódou, ako uvoľniť zablokovaný krk, je cvičenie. Najprv by ste ho ale mali vykonávať s fyzioterapeutom. Ktorý vám pomôže správne zvládnutie techniky. Myslite totiž na to, že prílišná horlivosť, ktorá ide ruka v ruke s nesprávne vykonanú technikou, môže u fyzioterapeutického cvičenie spôsobiť viac škôd ako úžitku.

Všeobecne sa ale vo fyzioterapii odporúča:

Najlepšie je, ak tieto cviky cvičíte s odborníkom, alebo aspoň s odborne vykonaným fyzioterapeutickými videom. Ak ani toto nepomôže, je najlepšou voľbou objednávka na terapiu. Samozrejme, bude vás to niečo stáť. Na druhú stranu, ide o investíciu do vášho zdravia. K čomu vám budú peniaze, keď sa budete cítiť mizerne? A váš zablokovaný krk sa bude neustále vracať? Keď ale zistíte, ako na to, zvládnete si uľaviť už pri počiatočných ťažkostiach.

Mali ste niekedy zablokovaný krk? Ak áno, pre aké ste sa rozhodli riešenie?