Trápi vás bolesť chrbta? Vyskúšajte tieto cviky

Bolesť chrbta je niečo, s čím sa väčšina z nás naučila žiť. Faktom ale je, že bolesť chrbta nie je normálne a väčšinou signalizuje nejaký zdravotný problém. Z toho dôvodu si povieme niečo o jej príčinách. A tiež vám ponúkneme cviky na uvoľnenie chrbta.

Cviky na pretiahnutie chrbta by mal poznať prakticky každý. Bolesť chrbta sa totiž nevyhýba nikomu. Trápi ako manuálne pracujúci, tak ľudí v kanceláriách. Neuniknú jej ani ženy na rodičovskej dovolenke, ktoré čochvíľa dvíhajú deti, ktoré túžia po ich plnej pozornosti.

Keď o bolesti chrbta s niekým hovoríte, zistíte, že veľa ľudí tento prejav tela dlhodobo ignoruje. Čo rozhodne nie je správne. Aj banálne bolesť chrbta totiž môže signalizovať vážne choroby.

Čo môže bolesť chrbta znamenať? A aké cviky na posilnenie chrbta sú najlepšie?

Príčiny bolesti chrbta

Bolesť chrbta môže mať mnoho spúšťacích faktorov. Niektoré z nich sú banálne a po úprave životného štýlu problémy s ňou odznie. Inokedy ide o prejav tela, ktorým sa nám snaží dať nejakým spôsobom najavo, že sa perie s vážnou chorobou.

Medzi možné príčiny bolesti chrbta patrí:

  • Úraz
  • Natiahnutie, alebo poškodenie svalov
  • Vyskočená platnička
  • Artritída
  • Osteoporóza
  • Rakovina s metastázami v kostiach
  • Ochorenie obličiek
  • Skolióza
  • Zlý posed
  • Zlý postoj
  • Infekcia
  • Poruchy spánku
cviky na chrbát

A mnoho ďalších. Je teda vo vašom vlastnom záujme objednať sa k lekárovi a nechať sa poriadne vyšetriť. Len tak budete vedieť, na čom naozaj ste.

Medzi rizikové faktory, ktoré môžu mať na výskyt bolesti chrbta negatívny vplyv, patrí tehotenstvo, sedavý spôsob života, nadmerná fyzická aktivita, fajčenie, obezita, starší vek, genetika či váš aktuálny zdravotný stav.

Najlepšie cviky na bolesti chrbta

Ak ste boli u lekára a ten vám povedal, že za vašimi problémami s chrbtom nie je žiadna vážna choroba, ale zlý postoj, sedavý spôsob života či fyzická námaha, môžete si uľaviť pravidelným cvičením.

Mačka

Kľaknite si na zem s nohami v šírke vašich bedier. Dlaňami sa oprite o zem, tak, aby mali šírku vašich ramien. Rovný chrbát potom pomaly vyhrbte dovnútra. Tak, ako to robievajú mačky. Pohyb veďte pomaly, ale plynule. Nezabúdajte u cvičenie dýchať.

boľavý chrbát cvičenie

Zdvihnutie tela do výšky

Zostaňte v pozícii mačky. Len s tým rozdielom, že vaše špičky budú smerovať nadol. Následne sa o ne opriete, zafixujte telo a zdvihnite sa o pár centimetrov hore. Telo je stabilný, pretože sa opierate o špičky a o položenej dlane. Kolená sú mierne vo vzduchu. Chrbát majte rovná. V tejto pozícii sa trikrát nadýchnite. Potom môžete povoliť. (Pozor, dýchanie robte do stredu tela.)

Ľah na chrbte

Ľahnite si na chrbát, ruky položte pozdĺž tela a zdvihnite nohy do výšky. Nemusí byť úplne rovno, je naopak vhodné mať mierne pokrčené kolená. Kľúčové je, aby bedrová chrbtica bola prilepené na podložke. Dlane položte na kolená a zatlačte nimi smerom do dlaní. U toho nezabudnite pritisnúť bedrá k podlahe. Držte 10 sekúnd a pri tom nezabudnite dýchať.

cvičenie na chrbát

Kobra

Ľahnite si na brucho na podložku a pokrčené ruky dajte do úrovne hrudného koša dlaňami nadol. Rukami sa zaprite a zdvihnite svoj trup nad zem. Chrbát majte prehnutá a nohy pokojne položenej za sebou.

Aké sú vaše najobľúbenejšie cviky na boľavý chrbát?