Kedy a ako na správne preťahovanie svalov?

Strečing je slovo, ktoré možno poznáte z lekcií cvičenia. A to či už sa ich fyzicky zúčastňujete, alebo sa na ne náhodou pozeráte v televízii. Pravdou ale je, že aj keď sme si dôležitosti tejto aktivity vedomí, málokto z nás sa jej skutočne venuje. Aké má preťahovanie benefity? A ako ho robiť správne?

Ľudské telo má široké spektrum skutočne úžasných schopností. Umožňuje nám podávať prekvapivé výkony. Napríklad pri športe, alebo pri záchrane niečieho života. Zároveň má pri vhodne nastavených podmienkach dobrú schopnosť regenerácie.

Pravdou ale je, že aby mohol pohybový aparát fungovať čo najefektívnejšie a zároveň sa predišlo riziku vzniku nežiaducich úrazov, pred každým plánovaným výkonom sa treba pretiahnuť. Niekto dokonca hovorí, že čas na pretiahnutie by si mal človek nájsť dokonca aj po ňom.

Ako to teda je? A aké benefity vám môže pravidelné preťahovanie pred cvičením a po cvičení ponúknuť?

Prečo je preťahovanie dôležité?

Najprv by ste mali vedieť, prečo je dobré s preťahovaním tela vôbec začínať. Veľa ľudí ho totiž vníma ako úplne nadbytočný úkon, ktorý ich oberá o čas, ktorý by mohli stráviť napríklad zdvíhaním činiek v posilňovni, alebo kolektívnou hrou.

Preťahovanie má pozitívny vplyv na:

  • Flexibilitu
  • Zlepšenie pohyblivosti (je celkom ľahké vďaka nemu prekonať svoje doterajšie pohybové limity)
  • Zlepšenie výkonu
  • Lepšie prekrvenie svalov
  • Zlepšenie postoja
  • Bolesť chrbta
  • Stres
  • Duševný pokoj
  • Bolesť hlavy (zvlášť, ak je bolesť spôsobená stresom)
preťahovanie svalov

Každý človek si môže v závislosti od svojich schopností vybrať z niekoľkých rozdielnych typov preťahovania. Čo znamená, že by to pre vás malo byť o niečo príjemnejšie ako keď sa budete držať jednej stanovenej techniky, ktorá vám nemusí z nejakého dôvodu vyhovovať.

Ako sa správne preťahovať

Keď už sme načali tie techniky, bolo by vhodné si ich aspoň trochu priblížiť. Poznáme napríklad dynamické, statické, pasívne alebo aktívne preťahovanie. Čo sa týka statických druhov preťahovania, je pre nich typické, že sa v ich priebehu zotrváva v jednej pozícii po trochu dlhšiu dobu. Obvykle ide o rozmedzie 10-30 sekúnd. Tento typ preťahovania sa volí po skončení cvičenia.

Dynamické preťahovanie je oproti tomu pasívnemu (nečakane) aktívne. Tento typ preťahovania sa odporúča ako rozcvička pred cvičením.

Ako sa správne pretiahovať

Čo sa týka samotného preťahovania, úplne na začiatku je vhodné si urobiť čas aspoň 5-10 minút na začiatku a po skončení cvičenia. Práve v tomto čase sa budete preťahovať. Pokiaľ necvičíte každý deň, odporúča sa nájsť si v priebehu dňa kedy necvičíte 5-10 minút a venovať sa preťahovaniu aj tak.

Myslite na to, že:

  • Ak máte akútne, alebo už existujúce zranenia, preťahovanie by ste mali najskôr konzultovať so svojím ošetrujúcim lekárom
  • Ak máte nejaké problémy s pohybom, s lekárom preberte vhodné alternatívy preťahovania, ktoré pre vás budú bezpečné
  • Nie je vhodné sa preťahovať za hranice vašich schopností (pokiaľ je vám pretiahnutie v nejakom bode nepríjemné, nesnažte sa ho prekonať a trochu uberte)
  • Nie je dobré to s preťahovaním preháňať
  • Nie je vhodné preťahovať svaly, ktoré nie sú rozohriate
preťahovanie pred a po tréningu

Preťahovanie pred a po tréningu

Preťahovanie po behu robí z času na čas každý. Čo keď sa ale venujete nejakému inému druhu cvičenia?

Preťahovanie pred začiatkom cvičenia, alebo športu je dobré na rozohriatie a má mnoho benefitov, kvôli ktorým by ste ho mali zaradiť do svojej cvičebnej rutiny. Okrem toho, že vám rozcvičenie pomôže trochu zvýšiť telesnú teplotu, pomáha s prípravou svalov. Tiež zlepšuje pohyblivosť celého tela a pripravuje vás aj psychicky na to, čomu sa hodláte venovať.

Preťahovanie po cvičení má taktiež dobré dopady na vašu celkovú pohyblivosť. Tiež by malo minimalizovať bolesti a zlepšiť prekrvenie svalov, ktoré sa po skončení náročnejšieho výkonu obvykle regenerujú.

Samozrejme je dôležité nezabúdať ani na kĺby, ktoré môže pravidelný pohyb zaťažiť. Preto je vhodné myslieť na dlhodobé užívanie kvalitnej kĺbovej výživy.