Zápal kĺbov: Príznaky a ako na liečbu

Zápal čeľustného kĺbu môže spôsobovať nepredstaviteľné bolesti a problémy s bežným príjmom potravy. Zápal ramenného kĺbu môže odkazovať na zranenie, ktoré bolo spôsobené športom, alebo fyzicky náročnou prácou. Zápal bedrového kĺbu je zase celkom častý u starších ľudí. Má zápal vždy rovnakú príčinu? A dá sa nejako liečiť?

Pohybový aparát je síce veľmi odolný, v niektorých ohľadoch je ale náchylný k rôznym typom problémov, ktoré často vychádzajú z chorôb, úrazov a pokročilého veku človeka.

Medzi celkom časté problémy patrí zápal kĺbov, ktorý spôsobuje pacientom problémy s bežným pohybom a vyvoláva bolesť. Lenže pod zápalom kĺbov sa môže skrývať niekoľko diametrálne odlišných javov.

Preto sa na túto problematiku zameriame nižšie.

Čo je zápal kĺbov?

Zápal kĺbov je stav, počas ktorého telo produkuje biele krvinky a proteíny, ktorých úlohou je ochrana tela pred infekciou. Tá môže byť vírusového, ale aj bakteriálneho pôvodu. V niektorých prípadoch sa ale stáva, že imunitný systém človeka nevyhodnotí správne hrozbu. Takže začne útočiť na niečo, čo ho nijako neohrozuje. Obvykle na svoje vlastné tkanivo. V takom prípade hovoríme o autoimunitných chorobách.

zápal čelistného ramenného kyčelného klbu

Zápal kĺbov teda môže byť spôsobený bojom proti skutočnému nepriateľovi, alebo autoimunitnou chorobou, ktorá postihuje pohybový aparát.

Príznaky zápalu kĺbov

Príznaky zápalu kĺbov sa väčšinou (s ohľadom na príčinu) veľmi nelíšia. Bežný pozorovateľ nemusí zaznamenať žiadny rozdiel.

Všímať si môžete:

  • Začervenanie
  • Opuch kĺbu
  • Bolesti
  • Stuhnutie a straty pohyblivosti

V niektorých prípadoch môže mať zápal kĺbov aj ďalšie sprievodné príznaky. Hovoríme napríklad o horúčke, zimnici, únave a nedostatku energie, bolesti hlavy a strate chuti do jedla.

zápal klbov liečba

Ako liečiť zapálený kĺb?

Za všetkých okolností by ste sa mali so svojimi problémami vydať k svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Ten na základe testov vyhodnotí, či sa jedná o autoimunitnú chorobu, ktorá máva chronický charakter, alebo ide o krátkodobé ochorenie kĺbov, ktoré bolo spôsobené (najčastejšie) bakteriálnou infekciou. Podľa toho sa rozhodne, akú vám nasadí liečbu.

Bylinky

Bylinky na kĺby sa obvykle používajú pri chronických problémoch s kĺbmi. Niektoré sú vhodné na vnútorné použitie, pretože sa spájajú s redukciou zápalových procesov v tele. Ďalšie sú účinnejšie vo forme topických prípravkov, ktoré sa aplikujú na kožu.

Na bolesť kĺbov sa používa:

  • Čertov pazúr
  • Boswellia
  • Žihľava dvojdomá

Aj keď vás tieto bylinky nedokážu úplne vyliečiť, po konzultácii s lekárom môžu podporiť vašu konzervatívnu liečbu.

zápal klbov bylinky antibiotiká

Antibiotiká

Ak je zápal kĺbu bakteriálneho pôvodu, lekár môže odobrať vzorku, na základe ktorej vyhodnotí, aká baktéria ho spôsobila. Na základe tejto znalosti vám potom nasadia antibiotiká.

Antibiotiká na zápal kĺbov by sa mali brať presne tak, ako vám predpíše lekár. Určite nekončite s ich užívaním vo chvíli, keď sa váš stav zlepší. Tiež si tieto antibiotiká neschovávajte pre ďalšie použitie v budúcnosti a ani ich nedávajte niekomu inému.

Tiež myslite na to, že užívanie antibiotík je v mnohých ohľadoch prospešné, ale na vaše telo má aj nejaké negatívne dopady. Po užívaní antibiotík je potrebné sa zamerať na zdravie vašej črevnej mikroflóry. (Antibiotiká totiž nerozlišujú, ktoré baktérie sú hodné a ktoré zlé.)

V prípade, že vás trápia problémy s kĺbmi, nepodceňujte pravidelnú prevenciu a liečbu. Určite sa tiež hodí vyskúšať doplnky stravy na kĺby, svaly a kosti, ktoré sú vhodné aj na dlhodobé užívanie.