Čo je Bechterevova choroba: Príznaky, vyšetrenie a liečba

O pohybový aparát sa treba starať veľmi dôkladne. Okrem zdravého životného štýlu si to vyžaduje aj pravidelné kontroly u lekára. V opačnom prípade hrozí, že vynecháte obdobie, počas ktorého sa u vás začne vyvíjať nepríjemné ochorenie. Medzi ne patrí aj Bechterevova choroba.

Možno poznáte vo svojom okolí niekoho (zvyčajne muža), kto má veľmi zvláštne sklony k chrbtici. Neustále je zhrbený, takže jeho zavalitá postava pôsobí možno trochu komicky. Ale skôr než sa začnete takémuto človeku smiať, je dobré si uvedomiť, že tento stav nie je jeho vinou. Jeho život s veľkou pravdepodobnosťou poznačí Bechterevova choroba, ktorá postihuje (najmä) pohybový aparát.

Keďže prvé príznaky Bechterevovej choroby sa objavujú vo veku od 18 do 30 rokov, povieme vám všetko, čo potrebujete vedieť o tejto zvláštnej chorobe.

Čo je Bechterevova choroba?

Bechterevova choroba alebo ankylozujúca spondylitída je chronické zápalové ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje stavce. Jej prepuknutie je oveľa častejšie u mužov ako u žien.

Príčiny vzniku Bechterevovej choroby nie sú dodnes úplne objasnené. Pravdepodobne však súvisí s antigénom HLA-B27.

co je to bechtěrevova choroba

Najčastejšie príznaky ochorenia

Štádiá Bechterevovej choroby sú u každého človeka iné. Zatiaľ čo u niektorých ľudí môže mať ochorenie rýchly priebeh, po ktorom sa ich stav rýchlo zhorší, u iných sa môže konečné štádium oddialiť až do vyššieho veku. Je to veľmi individuálne.

Medzi príznaky Bechterevovej choroby patria:

Na zápal spôsobený Bechterevovou chorobou môže reagovať aj zvyšok tela. Môžete mať zápalové ochorenie čriev, očné infekcie a zápaly atď. Preto vám odporúčame, aby ste v prípade akýchkoľvek problémov navštívili svojho praktického lekára.

příznaky bechtěrevova nemoc vyšetření diagnostika

Vyšetrenie a diagnostika

Test na Bechterevovu chorobu zahŕňa fyzikálne vyšetrenie, počas ktorého sa lekár pokúsi zistiť, aká je vaša pohyblivosť. Môže vás tiež poslať na röntgenové vyšetrenie, ktoré mu umožní zistiť skutočný stav vašich kostí a kĺbov. V neposlednom rade môže odobrať vzorku krvi.

Liečba Bechterevovej choroby

Váš lekár vám môže predpísať lieky, ktoré budete pravidelne užívať. V prípade veľmi vážnych problémov vás môže dokonca objednať na operáciu. Mnoho ľudí dopĺňa konzervatívnu liečbu zmenami životného štýlu, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na priebeh ochorenia. Samotná zmena stravy však na zmiernenie príznakov nestačí. Stále je však vhodné, aby ste v strave mali viac omega-3 nenasýtených mastných kyselín, čerstvého ovocia a zeleniny a celozrnných výrobkov.

bechtěrevova nemoc léčba cviky lázně

Cvičenia

Aby ste si nezhoršili pohyblivosť, musíte začať s pravidelným cvičením. Ľudia s Bechterevovou chorobou však nemôžu pre svoju bezpečnosť robiť, čo sa im zachce.

Vo všeobecnosti sa odporúča cvičiť jogu, plávať a strečing. Pomôcť môžu aj cvičenia na úpravu držania tela.

Kúpele

Ak máte záujem, môžete sa svojho lekára opýtať na možnosť pobytu v kúpeľoch. Hoci ani kúpeľná liečba nemôže vyliečiť ochorenie, môže významne prispieť k vašej celkovej pohode. Môžete mať nárok na kúpeľný pobyt, takže zaň nebudete musieť platiť. (Okrem lekára vám to povie aj vaša zdravotná poisťovňa.)

S lekárom sa môžete poradiť aj o význame dlhodobého užívania výživových doplnkov pre vaše kĺby, svaly a kosti.