Najčastejšie ochorenia kĺbov. Príznaky a prevencia

Poruchy pohybového aparátu sú v populácii pomerne časté a zvyčajne prichádzajú s vyšším vekom. Musíme sa však hýbať, preto by sme mali vedieť, kedy je čas konať a navštíviť lekára.

Pohybový aparát ľudia často podceňujú. Kým nám neslúži dobre, nevážime si ho. A keď začne zlyhávať, často je už neskoro.

Riešenie však nie je jednoduché. Predpokladá sa, že s pribúdajúcim vekom telo stráca svoju pružnosť a pomaly sa opotrebováva. Okrem toho sa chorobám kĺbov a pohybového aparátu nedá vždy účinne predchádzať.

Preto sa v nasledujúcich odsekoch pozrieme na všetko dôležité.

Príznaky ochorenia kĺbov

Ochorenie kĺbov nemusí byť v prvých štádiách viditeľné, pretože nemusí mať žiadne špecifické príznaky.

Potom na to môže upozorniť:

  • Bolesť
  • Strata flexibility kĺbov
  • Opuchy
  • Tuhosť
  • Nežnosť

V niektorých prípadoch môžu byť príznaky ochorenia v jednej fáze dňa horšie. Napríklad ráno po prebudení, keď ste dlho ležali a kĺbové puzdrá neboli premazané kĺbovou tekutinou.

priznaky ochorenia klbov najčastšie

Ktoré ochorenia kĺbov sú najčastejšie?

Artróza

Osteoartróza alebo osteoartróza je jedným z najčastejších ochorení kĺbov. Riziko jej vzniku je silne spojené s vyšším vekom. Artritída najčastejšie postihuje veľké kĺby, ako sú bedrá a kolená. Choroba sa však môže rozšíriť prakticky kdekoľvek. (Chrbtica, ramená…)

V priebehu tohto ochorenia dochádza k postupnej deštrukcii kĺbovej chrupavky, ktorá je dôležitá pre bezbolestný a plynulý pohyb. Chrupavka zároveň nie je dostatočne obnovená. V určitom momente je artróza sprevádzaná zápalom kĺbov.

ochorenie artroza artritida osteoporoza

Artritída

Artritída je ďalšie zápalové ochorenie kĺbov. Podľa toho, o aký typ ide, sa delí na infekčnú a neinfekčnú. Môže postihnúť aj jeden alebo viac kĺbov súčasne.

Asi najviac nám je známy pojem reumatoidná artritída. Okrem deštrukcie chrupavky ju bežne sprevádza odvápnenie kostí a deformita. Je zaujímavé, že toto ochorenie oveľa častejšie postihuje ženy.

Osteoporóza

Osteoporóza nie je ani tak ochorenie kĺbov, ako skôr ochorenie kostí, pri ktorom kosti strácajú svoju hustotu. Problémom je, že osteoporóza nemá vo väčšine prípadov žiadne príznaky. (Z tohto dôvodu sa nazýva tichý zlodej kostí.) Zvyčajne sa zistí až vtedy, keď utrpíte vážnu zlomeninu aj po menšom úraze. Osteoporóza môže mať veľmi vážne následky, ak sa nelieči.

Ako predchádzať ochoreniu?

Problémom ochorení pohybového aparátu je, že sa im nedá vždy predísť. Čiastočne preto, že nie vždy dobre chápeme, prečo k nim dochádza. Pre mnohých dokonca neexistuje ani liek. To znamená, že sa v spolupráci so svojím lekárom pokúsite zmierniť postup vášho ochorenia.

Zvyčajne sa však odporúča:

  • Zdravý pohyb
  • Pravidelná prevencia lekárom
  • Nepreťažujte jednu kĺbovú skupinu
  • Stabilný príjem vitamínu D, vitamínu K, glukozamínu, chondroitínu, MSM atď.
  • Zdravá telesná hmotnosť
  • Abstinencia od alkoholu a nikotínu
prevencia ochorení kĺbov

Ak sa ukáže, že už trpíte jednou z uvedených chorôb, nevzdávajte sa a dodržiavajte plán liečby, ktorý vám stanovil lekár.

V každom veku sa oplatí myslieť aj na pravidelné užívanie kvalitnej kĺbovej výživy.