Čo pomôže na vyvrtnutý členok a ako sa zbaviť opuchu

Nohy sú veľmi odolné a pružné. Niekedy však stratíme pevnú pôdu pod nohami a spadneme alebo urobíme pohyb, ktorý prekračuje hranice. Vtedy môže dôjsť k poškodeniu kolennej čiapky alebo k podvrtnutiu členka. Ako sa jej zbavíte?

Naše nohy nás zavedú, kamkoľvek chceme. Napríklad do práce, na výlet alebo na tanečný parket. Ak si však nedáme pozor na polohu nôh a ich pohyb, môže to viesť k zraneniu.

Pokiaľ ide o vymknutý členok, hoci vás pravdepodobne nezabije, rozhodne to nie je príjemná záležitosť. Okrem toho, že vás bude bolieť členok, bude vám to brániť aj v normálnej chôdzi.

Ako sa môžete ľahko zbaviť tohto nezávideniahodného stavu?

Ako rozpoznať vyvrtnutý členok a aké sú jeho príčiny

Vymknutý členok je pomerne časté zranenie, ktoré postihuje najmä športovcov. Toto zranenie sa však nezriedka vyskytuje aj v bežnej populácii. V mnohých prípadoch sa môže vrátiť aj podvrtnutý členok. (Na vine je zvyčajne nedostatočné hojenie pôvodného zranenia.)

Najčastejšie príznaky vyvrtnutého členka:

  • Opuch členka
  • Citlivosť členku
  • Bolesť
  • Neschopnosť zaťažovať členok hmotnosťou tela
  • Stuhnutosť členku
  • Zafarbenie členku

Pokiaľ ide o rizikové aktivity, korčuľovanie medzi ne rozhodne patrí. Môže to však byť aj neopatrný pohyb pri chôdzi alebo iných činnostiach.

Ako rozpoznať vyvrtnutý členok příčiny

Ako dlho sa lieči?

Dĺžka liečby závisí od miery poškodenia členka. Výron I. stupňa je len mierne zhoršenie funkcie členka. Stupeň II je sprevádzaný čiastočne roztrhnutými väzmi. Posledný III. stupeň je potom pochopiteľne najvážnejší a funkcia členka je v takomto prípade veľmi vážne narušená.

Zvyčajne trvá niekoľko týždňov, kým sa toto zranenie zahojí.

Ako liečiť vyvrtnutý členok?

Keďže do vás nikto nevidí a členok môže byť poškodený iným zranením, ako prvé by ste mali navštíviť svojho ošetrujúceho lekára, aby sa naň pozrel a stanovil správnu diagnózu.

Nemusíte sa ničoho obávať. Okrem fyzikálneho vyšetrenia vás lekár môže poslať na bezbolestné röntgenové vyšetrenie. Neodporúčame tento bod vynechať, pretože zlá diagnostika a liečba môžu mať negatívny vplyv na fungovanie vášho pohybového aparátu.

Zvyčajne sa odporúča:

  • Užívanie liekov proti bolesti
  • Chladenie členka studeným obkladom
  • Zdvihnutie nohy (aby sa znížil opuch)
  • Kľud
Ako dlho sa lieči ako liečiť povrknuty členok

Ortéza na vyvrtnutý členok

Keď sa stav vášho členka začne zlepšovať, môžete sa s lekárom poradiť o možnosti nosenia ortézy. Udržíte tak členok v správnej polohe a predídete ďalším zraneniam.

Aby však ortéza plnila svoju funkciu, neodporúča sa kupovať univerzálnu ortézu. Ortéza na mieru vám vždy ponúkne tie najlepšie služby.

Prevencia podvrtnutia členka

Najlepšie zranenia sú tie, ktoré sa nikdy nestali. Preto sa pozrieme na to, ako sa dá vyvrtnutému členku predísť.

V prvom rade sa neodporúča nosiť vysoké podpätky. Pred plánovaným cvičením je tiež dôležité sa zahriať. Dobrým tipom je aj nosenie kvalitnej obuvi. V neposlednom rade, ak chodíte po nestabilnom povrchu, prispôsobte mu štýl kroku.

Môžete tiež vyskúšať dlhodobé užívanie kĺbovej výživy.