Čo je reuma: Príznaky, príčiny a prírodná liečba

Keď sa povie reuma, mnohí si predstavia ochorenie pohybového aparátu. Podstatné však je, že reumatizmus nezahŕňa len jednu diagnózu, ktorou môže človek trpieť. V skutočnosti ide o skratku, ktorá inak znie reumatické ochorenia. Ako sa tieto choroby môžu prejavovať? A dá sa s nimi nejako zaobchádzať?

Ľudské telo potrebuje pre svoje normálne fungovanie pravidelný pohyb. To, čo vyzerá na prvý pohľad jednoducho, však nie je vždy také samozrejmé, ako by sa mohlo zdať. Pohyb nám v niektorých ohľadoch skutočne prospieva a umožňuje nám žiť aktívny život. Na druhej strane pohyb opotrebováva kĺby a ostatné časti pohybového aparátu.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že nie všetkým ochoreniam pohybového aparátu sa dá účinne predchádzať. Často sú spôsobené genetikou a ďalšími doteraz nepochopenými faktormi. Reumatizmus sa tiež nedá vždy vyliečiť.

Čo presne je reumatizmus? A má nejaké jednotné prejavy?

Čo je reuma?

Reumatizmus označuje reumatické ochorenia, ktoré postihujú všetky časti pohybového aparátu (kĺby, šľachy, chrbticu…) Tieto ochorenia sú v populácii pomerne časté. Najmä u starších ľudí. Prvé príznaky niektorých ochorení sa však môžu objaviť už v pomerne mladom veku (okolo 30 rokov). Ženy sú náchylnejšie na reumatické ochorenia, ale neplatí to pre všetkých. Napríklad Bechterevova choroba, ktorá patrí do tejto kategórie, je častejšia u mužov.

ako rozpoznat reuma priznaky

Ako rozpoznať reumatizmus – príznaky

Keďže ide o zastrešujúci pojem pre viacero diagnóz, je pochopiteľné, že reumatizmus sa u každého pacienta prejavuje inak.

Medzi najčastejšie varovné príznaky však patria:

  • Bolesť tela
  • Bolesť kĺbov
  • Opuchy kĺbov
  • Stuhnutosť kĺbov
  • Obmedzená pohyblivosť
  • Dlhodobá únava
  • Horúčka
  • Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti

Potom sú tu aj príznaky, ktoré súvisia s vašou konkrétnou diagnózou. Napríklad pri reumatoidnej artritíde môžete mať deformované kĺby na rukách.

Príčiny reumatických ochorení

Reumatické ochorenia ešte nie sú úplne objasnené. V mnohých prípadoch nie je jasné, prečo vznikajú, a často neexistuje žiadny liek. Medzi hlavné rizikové faktory však patrí vyšší vek, ženské pohlavie a prekonaná infekcia. Medzi ďalšie rizikové faktory môže patriť vysoký krvný tlak, cukrovka, ochorenie štítnej žľazy atď.

čo pomáhá na reuma babské rady

Čo pomáha na reumu?

Mezi volně prodejné léky na revma patří léky na bolest, které mohou v některých případech i tlumit záněty. Je ale prakticky jisté, že pouze s tímto vybavením si pravděpodobně nevystačíte.

Babičkine rady na reuma

Pravidelné cvičenie vám určite prospeje. To však neznamená, že by ste sa mali snažiť o hrdinské výkony. Vždy cvičte ľahko a zamerajte sa na strečing. Takto si budete môcť čo najviac predĺžiť aktívnu fázu svojho života.

Pomôcť môže aj prikladanie horúcich a studených obkladov na boľavé miesto. V prípade veľmi silnej bolesti nezabudnite na odpočinok a zdravú stravu, ktorá môže znížiť zápal. (Najmä ak jete veľa potravín bohatých na antioxidanty.)

Vsadiť môžete aj na bylinky na reumu, ktoré často obsahujú masť na reumu. Môžete ho dostať v každej dobrej lekárni.

Kĺbová výživa

Prírodná liečba reumatizmu, podobne ako liečba u lekára, je zameraná najmä na zmiernenie príznakov vášho ochorenia. (Je to najmä preto, že mnohé reumatické ochorenia sa nedajú jednoducho vyliečiť.) Napriek tejto komplikácii by ste nemali zabúdať na pravidelné užívanie kvalitnej kĺbovej výživy, ktorá obsahuje látky na podporu pohybového aparátu. To síce neznamená, že vás vylieči, ale môže zmierniť bolesť, zlepšiť pohyblivosť a predĺžiť vaše fyzicky aktívne obdobie. Aby však bol účinný, musí sa užívať pravidelne a dlhodobo. Preto sa nevzdávajte a bojujte ďalej.