Čo pomôže na bolesť šliach? Príznaky a príčiny

Ľudské telo obsahuje pomerne rozsiahly pohybový aparát, ktorý sa skladá z niekoľkých samostatných častí. Okrem kostí zahŕňa aj kĺby a chrupavky, svaly a šľachy. Práve šľachy dostávajú počas nášho každodenného fungovania niekedy poriadne zabrať, takže nie je prekvapujúce, že môžu začať bolieť. Ako sa prejavuje bolesť šliach? A ako sa jej môžete zbaviť?

Šľachy majú v ľudskom tele nezastupiteľnú úlohu, pripájajú svaly ku kostiam, umožňujú nám behať, zdvíhať ťažké predmety a robiť ďalšie veci, ktoré nás bavia alebo ktoré potrebujeme robiť. Samozrejme, šľachy sa môžu poraniť alebo sa v nich môže objaviť zápal. Z tohto dôvodu môžeme pociťovať bolesť a iné nepríjemné pocity, ktoré negatívne ovplyvňujú náš každodenný život.

Ako sa zvyčajne prejavuje bolesť šliach? A dá sa s tým niečo robiť?

Príčiny bolesti šliach

Jedným z najväčších problémov je pohyb, ktorý sa pravidelne opakuje. (Napríklad pri cvičení alebo v práci.) Na vine sú aj úrazy, prirodzené starnutie, choroby (cukrovka, reumatoidná artritída…) a užívanie niektorých antibiotík. Športovci sú vystavení zvýšenému riziku bolesti šliach, najmä tí, ktorí hrajú tenis, golf a basketbal.

príčiny bolesti šliach príznaky prejavy

Najčastejšie príznaky a prejavy

Bolesť šliach sa zvyčajne prejavuje tupou bolesťou v postihnutej oblasti. Môže sa prejavovať aj zhoršenou pohyblivosťou niektorej časti tela. V niektorých prípadoch sa môže objaviť aj opuch.

Bolesť šľachy na krku

Tento problém môže byť spôsobený zlým držaním tela, opakovaným pohybom pri práci s počítačom a zlou polohou pri spánku. Tento typ bolesti šliach sa prejavuje bolesťou, ktorá vystupuje z krku do ramena. Môžete tiež pociťovať stuhnutosť krku, ktorá vám bráni normálne pohybovať hlavou. Nie je možné úplne vylúčiť ani opuch a bolesť.

Bolesť šľachy na krku pod kolenom achillovy

Bolesť šľachy pod kolenom

Bolesť podkolenných šliach je pomerne častým problémom, pretože kolená sú počas dňa vystavené zvýšenej záťaži. Bolesť sa zvyčajne šíri z kolennej jamky. Okrem toho ľudia pociťujú bolesť kolena počas fyzickej aktivity alebo krátko po ukončení intenzívneho cvičenia. Tento stav sa časom zvyčajne zhoršuje.

Bolesť Achillovej šľachy

Ak máte poškodené Achillove šľachy, trápia vás bolesti päty a chodidla. Medzi najvýraznejšie príznaky patrí stuhnutosť päty. Môžete si však všimnúť aj opuch a bolesť. Bolesť Achillovej šľachy nie je vždy spojená s fyzickou aktivitou.

Bolesť šliach ruky

Ruky tiež trpia opakovanými pohybmi, najmä pri manuálnej práci alebo športe. Medzi príznaky patrí bolesť pri pohybe, opuch, vystreľujúca bolesť do zápästia a zhoršená pohyblivosť.

Ako sa zbaviť bolesti šliach

Ako sa zbaviť bolesti šliach?

Akonáhle vás počas pohybu začne niečo bolieť, mali by ste okamžite prestať. Bezprostredne potom by ste si mali dopriať odpočinok, počas ktorého nedôjde k ďalšiemu poškodeniu nadmerne zaťaženej oblasti. 

Môže vám tiež pomôcť:

  • Dlhodobé užívanie kĺbovej výživy
  • Teplý alebo studený obklad
  • Lieky proti bolesti
  • Podpierka
  • Berle
  • Olepovanie
  • Injekcia s kortikosteroidmi
  • Ľahké preťahovanie
  • Rehabilitácia
  • Chirurgický zákrok (ak je problém veľmi vážny)

Nezabudnite tiež, že pred každou fyzickou aktivitou by ste sa mali zahriať a nemali by ste si naložiť viac, ako vaše telo zvládne. V neposlednom rade poskytnite svojmu telu kvalitnú kĺbovú výživu, ktorá obsahuje zložky pre normálne zdravie svalov a kostí.