Čo je osteoporóza? Vieme, ako sa jej zbaviť

To, ako ľudské telo začne starnúť, závisí vo veľkej miere od toho, aký máte životný štýl. Ak nie je veľmi kvalitný, môžete očakávať, že vás postihne osteoporóza. Keďže toto ochorenie dlho nemá žiadne príznaky, zvyčajne sa zistí, až keď je už v pokročilom štádiu. Čo všetko by ste mali vedieť o tomto tichom zlodejovi kostí? Na to sa pozrieme nižšie.

Pohybový aparát netvoria len kĺby, ktoré môžu postupne začať strácať chrupavku. Veľmi dôležité sú aj naše kosti, ktoré držia celé telo pohromade. Hoci zlomeniny patria medzi najčastejšie problémy, nemali by ste podceňovať riziko osteoporózy. K rednutiu kostí môže dôjsť nielen v dôsledku vyššieho veku, ale aj v dôsledku dlhodobo nevhodného životného štýlu.

Chcete sa o tejto chorobe dozvedieť viac? V tom prípade budeme radi, ak budete pokračovať v čítaní.

Čo je osteoporóza?

Osteoporóza je pojem, ktorý označuje úbytok kostnej hmoty. Toto ochorenie je spojené s vyšším rizikom zlomenín. A to aj v prípade, že je trauma veľmi malá. Môže tiež dochádzať k postupnému zmenšovaniu postavy. Ale možno najhoršie je, že dlho nemá žiadne príznaky.

Osteoporóza sa delí na jednotlivé fázy. Pravdepodobne bude najlepšie, ak sa vám podarí stanoviť diagnózu ešte počas osteopénie. V tomto štádiu máte nižšiu hustotu kostí, ale ešte nemáte osteoporózu. Preto je pomerne veľká šanca, že sa vám podarí postupne stabilizovať váš stav.

čo je to osteoporóza príznaky prejavy

Príznaky a prejavy

Napriek tomu sa môže stať, že osteoporózu dlho nerozpoznáte. Možno si myslíte, že je všetko v poriadku. Medzi najčastejšie príznaky patrí až komplikovaná zlomenina kosti.

Môžete tiež zaznamenať:

  • Ustupujúca čeľusť
  • Slabšie uchopenie
  • Slabé a krehké nechty

Liečba osteoporózy

V prvom rade by ste mali podstúpiť jednoduchý test nazývaný denzitometria. Počas tohto procesu sa nad vami pohybuje špeciálny röntgenový prístroj, ktorý meria hustotu vašich kostí. Celé vyšetrenie trvá približne 10-15 minút. Ak sa ukáže, že máte menej kostnej hmoty, ako by ste mali mať, objednáte sa k špecialistovi, ktorý vám urobí sériu krvných testov, ktorých výsledky presne ukážu, kde je problém.

ličba osteoporózy lieky cvičenia bylinky

Lieky na osteoporózu

V závislosti od miesta výskytu problému vám lekár nasadí vhodný typ lieku. Môže ísť o estrogénové lieky, lieky na štítnu žľazu atď. Ak je príčinou vášho stavu nedostatok živín, lekár vám odporučí doplnky stravy s vitamínom D, vitamínom K2 a vápnikom. Môžete tiež užívať horčík, omega 3 nenasýtené mastné kyseliny a kolagén.

Cvičenia na osteoporózu

Neexistujú žiadne špecifické cvičenia na osteoporózu. Zvyčajne sa odporúča, aby osoba s týmto ochorením začala viac športovať alebo sa inak hýbať. Pri záťaži sa kosti celkovo spevňujú. Ak je vaša osteoporóza závažná, mali by ste si na začiatku vybrať cvičenia s nižším rizikom, pri ktorých nehrozí vysoké riziko pádu alebo iného zranenia. (Skákanie sa rozhodne neodporúča.)

Bylinky na osteoporózu

Mnohé ženy trpia v menopauze osteoporózou. Stáva sa to preto, lebo nemajú v tele dostatok estrogénu, ktorý by ich chránil pred týmto problémom. Preto sa do výživových doplnkov pridáva červená ďatelina, sójový extrakt a praslička.

Ako už bolo spomenuté vyššie, nezabudnite, že dobrý doplnok stravy by mal obsahovať vitamín D3, vitamín K2 a vápnik. Toto sú tri základné stavebné kamene zdravých a silných kostí, bez ktorých rozhodne nemôžete očakávať zmenu. Preto odporúčame zvážiť dlhodobé užívanie kvalitného kĺbového doplnku, ktorý obsahuje vyššie uvedené vitamíny a ďalšie látky.