Opuchnuté kĺby: Čo znamenajú a ako sa ich zbaviť?

Opuchnuté kĺby nie sú príjemné. Okrem toho, že začnú bolieť, môžu znemožniť normálny pohyb. K opuchu môže dôjsť z rôznych dôvodov, napríklad aj v dôsledku zranenia, ktoré ste utrpeli pri športe. Existuje nejaký spôsob, ako sa tohto problému zbaviť? Na to sa pozrieme nižšie.

Za normálnych okolností je ľudský pohybový aparát flexibilný a (relatívne) pružný. Nežijeme však v ideálnom svete, a tak sa každý deň stretávame s pádmi, nehodami a úrazmi, ktoré môžu (aspoň na určitý čas) negatívne ovplyvniť kvalitu nášho života. Ak k tomu pripočítame opotrebovanie kĺbov v dôsledku fyzicky náročnej práce a chronických ochorení, dostaneme pomerne pestrý kokteil, ktorý môže prispieť k opuchom kĺbov a zhoršenej pohyblivosti.

Týka sa tento problém aj vás? V tom prípade budeme radi, ak budete pokračovať v čítaní.

Čo znamenajú opuchnuté kĺby?

V kĺboch sa prirodzene nachádza malé množstvo tekutiny, ktorá však súvisí s mazaním kĺbových puzdier počas pohybu. (Je to podobné ako mazanie piestov v aute.) Iná tekutina však nemá v kĺboch čo robiť.

Opuch kĺbov znamená, že sa v kĺboch hromadí prebytočná tekutina, ktorá by tam vôbec nemala byť. To spôsobuje bolesť, opuch a zhoršenú pohyblivosť. Dodatočný kĺb sa môže na prvý pohľad zdať väčší ako ostatné.

opuchnuté kĺby príčiny čo znamenajů

Príčiny opuchnutých kĺbov

Opuchy kĺbov sú spôsobené širokou škálou zdravotných stavov a ochorení, ktoré sa bežne vyskytujú v populácii.

Patria medzi ne:

V niektorých prípadoch vzniká zápal kĺbov predovšetkým v dôsledku toho, že človek má psoriázu a podobne.

Opuchnuté kĺby na prstoch lakťu

Opuchnuté kĺby na prstoch

Opuchnuté kĺby na prstoch môžu signalizovať reumatoidnú artritídu, pre ktorú je toto miesto celkom typické. Ide o nevyliečiteľné ochorenie, ktoré môže v pokročilejších štádiách viesť k deformácii prstov a kĺbov rúk. Ľudia s reumatoidnou artritídou často bojujú so zápalom aj v iných častiach tela.

Opuchnutý lakťový kĺb

Odhliadnuc od fyzicky náročných zamestnaní, problém s lakťom často súvisí s vašimi športovými aktivitami. (Pravdepodobne poznáte pojem tenisový, golfový a oštepársky lakeť.) Tento stav je bežne spôsobený zápalom šliach. Aby ste predišli ďalšiemu namáhaniu lakťa, je dôležité dopriať mu dostatok odpočinku a v prípade potreby mať doma pripravenú ortézu, ktorá ho zafixuje v bezpečnej polohe.

ako sa zbaviť opuchu kľbov

Ako sa zbaviť opuchnutých kĺbov?

Pokiaľ ide o prvú pomoc, v ideálnom prípade prestaňte vykonávať činnosť, pri ktorej sa necítite dobre. Ak ide o fyzicky náročnú prácu, jej zmena vám pravdepodobne pomôže z dlhodobého hľadiska. Bolesť a opuch môžete zmierniť aj prikladaním studených obkladov. Majte však na pamäti, že ak je zápal chronický, nemusí to z dlhodobého hľadiska stačiť.

Dlhodobé užívanie kĺbovej výživy

Aj choré a zaťažované kĺby potrebujú dostatočnú starostlivosť. Z toho dôvodu je dobrým riešením dlhodobé užívanie kvalitnej kĺbovej výživy, ktorá obsahuje aj látky na podporu šliach a kostí. V zložení hľadajte okrem kolagénu a vitamínu C aj ďalšie látky, medzi ktoré patrí kadidlovník pílovitý, vitamín D, vitamín K, glukosamín, chondroitín a MSM. V prípade, že sa vaše problémy ani po čase nezlepšia, je múdre poradiť sa o ďalšom postupe s lekárom.