Reumatoidná artritída: Ako ju rozpoznať a dá sa liečiť?

Artritída kolena je veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré môže spôsobiť opuch a bolesť. Reumatoidná artritída však môže postihnúť aj iné kĺby v tele a v extrémnych prípadoch môže spôsobiť aj vážne deformity. Keďže ide o závažné ochorenie, pozrime sa na to, aké sú jeho príznaky. A tiež to, či v súčasnosti existuje liek na artritídu.

Časom sa v tele človeka môžu objaviť choroby, o ktorých nemal ani tušenia. Navyše na niektoré z nich neexistuje liek, takže lekári predpisujú len liečbu a lieky na zmiernenie príznakov.

Výskyt reumatoidnej artritídy je v populácii pomerne častý. Zvyčajne sa však neprejaví v plnej sile zo dňa na deň a jej vývoj môže byť veľmi pozvoľný. Zároveň ide o ochorenie, ktoré sa v súčasnosti nedá vyliečiť. Aj napriek tomu však lekári môžu odporučiť prostriedky, ktoré pomáhajú čo najviac zachovať pohyblivosť a ktoré dokážu znížiť nežiaduci zápal.

Čo je reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je systémové ochorenie, ktoré negatívne ovplyvňuje kvalitu chrupaviek a kostí. Z tohto dôvodu sa o nej najčastejšie hovorí v súvislosti s pohybovým aparátom, v ktorom postihuje najmä malé kĺby rúk. Samozrejme, nemusí sa obmedzovať len na tento segment. Reumatoidná artritída môže nepriaznivo ovplyvniť aj stav srdca, zraku a iných orgánov, takže môže viesť k vzniku chronických problémov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na kvalitu života aj jeho trvanie.

čo je to artritída príznaky prejavy

Ako rozpoznať artritídu – príznaky a prejavy

Jedným z prvých príznakov reumatoidnej artritídy je predĺžená ranná stuhnutosť. Nie je to však jediná vec, ktorú môžete počas vývoja tohto ochorenia spozorovať.

Medzi príznaky patria:

  • Únava
  • Úbytok hmotnosti
  • Bolesť kĺbov
  • Znížená pohyblivosť
  • Deformácia kĺbov
  • Zmena kože na prstoch (lesklá, hladká a atrofická)
  • Opuch
  • Zvýšená teplota
  • Začervenanie v okolí kĺbu

Zaujímavé je, že zápal z kĺbu sa môže šíriť ďalej, takže môže postihnúť aj svaly a šľachy. Okrem toho je toto ochorenie oveľa častejšie u žien. Navyše, ako už bolo spomenuté, problémy sú horšie po prebudení. Akonáhle sa rozhýbete, zvyčajne sa to zlepší.

reumatoidná artritída príčiny liečba

Má nejaké príčiny a dá sa liečiť?

Lekári zatiaľ reumatoidnej artritíde nerozumejú, ale existujú rizikové faktory, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť jej výskytu.

Patria medzi ne:

  • Vyšší vek
  • Rodinná anamnéza
  • Obezita
  • Zvýšená fyzická námaha
  • Nezdravý životný štýl

Je tiež dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc, ak spozorujete prvé príznaky. Včasná diagnostika môže byť kľúčom k spomaleniu progresie ochorenia, aby sa zachovala väčšia pohyblivosť tela aj vo vyššom veku. Nie je však vyliečiteľná ako taká.

Ako zmierniť jej prejavy?

Ak je váš zdravotný stav naozaj zlý, lekár vám môže predpísať protizápalové lieky, ktoré môžu udržať zápal kĺbov na uzde. Odporúča sa aj primeraná fyzická aktivita, pretože príznaky stuhnutosti sa zhoršujú, keď ste odpočívali a nič fyzicky nerobili.

Ďalším dobrým tipom je dlhodobé užívanie kvalitnej kĺbovej výživy, ktorá vás síce nevylieči, ale môže podporiť normálny stav kĺbov a kostí a normálny pohyb. Dobrý prípravok môže tiež pomôcť znížiť opuch a bolesť. V dobrej kĺbovej výžive by nemali chýbať látky ako MSM, kolagén, vitamín C, glukozamín, chondroitín a saw palmetto.

Rýchlu úľavu môže poskytnúť aj masť na artritídu, ktorú dostanete v lekárni. V rámci zdravého životného štýlu sa odporúča aj zdravá strava bohatá na antioxidanty a absencia zlozvykov, ako je fajčenie a pitie alkoholu.