Bolesť lakťa: Čo ju spôsobuje a ako sa jej zbaviť?

Bolesť lakťa v noci môže byť veľmi nepríjemná a môže negatívne ovplyvniť vašu schopnosť odpočívať. Samozrejme, príčina bolesti môže zakaždým spočívať niekde trochu inde. Zatiaľ čo niekedy môže byť na vine šport alebo fyzicky namáhavá práca, inokedy môže byť na vine chronické ochorenie pohybového aparátu.

Všetci by sme sa mali o svoj pohybový aparát naozaj dobre starať, pretože keď nás začne z akéhokoľvek dôvodu trápiť, zvyčajne to znamená, že už nikdy nebude fungovať na 100 % správne. Problémy a bolesti sa často môžu vrátiť, kĺb nemusí mať stále rovnakú pohyblivosť alebo nemusíte byť schopní vykonávať rovnaké množstvo pohybu ako v čase, keď bolo všetko v poriadku.

Hoci sa najčastejšie hovorí o bolestiach bedrového kĺbu a kolena, veľa ľudí trápi bolesť lakťa na dotyk. Často sa tento jav pripisuje nadmernému používaniu, ale nemusí to byť jediný dôvod. Je úplne bežné, že za bolesťou sa skrývajú aj rôzne ochorenia a zranenia, o ktorých možno dlho ani nevieme.

Keďže ide o problém, ktorý môže dosť výrazne ovplyvniť vaše každodenné fungovanie, v nasledujúcich odsekoch sa zameriame na všetko, čo priamo súvisí s bolesťou lakťa.

Ako sa prejavuje bolesť lakťa – príznaky

Medzi hlavné príznaky bolesti lakťa môže patriť bolesť vystreľujúca do ramena a lopatky alebo do zápästia.

Tiež môžete zaznamenať:

  • Opuch
  • Zhoršenie pohyblivosti lakťa
  • Zápal
  • Horúcu a začervenanú pokožku

Bolesť na vnútornej strane lakťa však nemusí znamenať rovnaký problém ako bolesť na vonkajšej strane lakťa. Preto sa pozrieme na niektoré príčiny, ktoré by za ňou mohli byť.

bolesť lakta prejavy príznaky

Najčastejšie príčiny

bolest lakťa príčiny

Tenisový a golfový lakeť

Tenisový lakeť znamená, že vás bolí vonkajšia strana lakťa. Bolesť je spôsobená zápalovou zmenou v šľachách predlaktia. Okrem bolesti na vonkajšej strane lakťa je jedným z príznakov opuch, zhoršená sila úchopu a bolesť lakťa pri námahe.

Golfový lakeť je v mnohých ohľadoch podobný tenisovému lakťu. Niekedy sa nazýva aj oštepársky lakeť. Bolesť pri tomto probléme je lokalizovaná na vnútornej strane lakťa a predlaktia. Ďalším príznakom môže byť opuch a brnenie prstov.

Zranenie

Ďalším vinníkom, ktorý môže spôsobiť, že váš lakeť bude nepríjemný, je zranenie. Môže dôjsť napríklad k zlomeninám, vykĺbeniam a iným nežiaducim udalostiam, kvôli ktorým je potrebné vyhľadať pomoc skúseného lekára. Zranenie si zvyčajne všimnete, pretože ho najčastejšie sprevádza ostrá bolesť a predchádza mu nejaká kolízia. (Šport, autonehoda…)

Artróza

V neposlednom rade nesmieme zabúdať na chronické ochorenia pohybového aparátu vrátane artritídy a artrózy. Zatiaľ čo artritída často postihuje kĺby rúk, ktoré sa časom môžu začať deformovať, artróza môže napadnúť veľké kĺby. Zvyčajne sa týka kolien a bedier, ale môžete ju mať aj kdekoľvek inde.

Artróza ani artritída sa v súčasnosti nedajú vyliečiť, preto sa lekári snažia aspoň zmierniť zápal a bolesť. Odporúča sa aj pravidelná fyzická aktivita, ktorá pomáha udržiavať normálnu pohyblivosť postihnutého kĺbu. V extrémnych situáciách sa potom odporúča operácia a výmena kĺbu.

Ako mať zdravé kĺby?

Jednou z najdôležitejších rád je primeraná fyzická aktivita, ktorá podporuje normálnu hustotu kostí a mazanie kĺbov kĺbovou tekutinou. Nezabúdajte ani na dlhodobé užívanie kvalitnej kĺbovej výživy, ktorá poskytuje pohybovému aparátu všetko potrebné na udržanie jeho normálneho stavu.

V jej zložení hľadajte najmä:

  • Glukosamín
  • Chondroitín
  • MSM
  • Kolagén
  • Vitamín C
  • Kadidlovník pílovitý

A ďalšie látky, ktoré prispievajú k normálnemu stavu kostí. Ide zvyčajne o vitamín D3, vitamín K2 a vápnik.