Bolesť ramena: Prečo sa objavuje a ako sa jej zbaviť?

Bolesť ramena sa môže objaviť náhle a môže nás doslova paralyzovať. Keďže sa nevyhýba ani mladším ľuďom, je dôležité vedieť, aké môžu byť jej príčiny. Spoločne sa pozrieme aj na spôsoby, akými sa jej možno zbaviť.

Pokiaľ pohybový aparát funguje normálne, zvyčajne nemáme dôvod premýšľať o tom, ako predchádzať zraneniam a bolesti. Preto nás môže prekvapiť, keď jedného dňa príde. Zrazu musíme bojovať s obmedzenou pohyblivosťou, bolesťou a ďalšími faktormi, ktoré môžu znížiť kvalitu nášho života a naše mesačné príjmy.

Niektoré problémy s ramenom môžu byť krátkodobé a po ukončení liečby sa pravdepodobne nevrátia. Na druhej strane, niekedy je na vine chronické ochorenie alebo stav po úraze a rameno už nebude také funkčné ako predtým.

Čo by ste mali vedieť o bolesti ramien?

Príznaky a prejavy bolesti ramena

Bolesť ramena sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Môžete mať napríklad problémy s pohybom ramena. Môžete však pociťovať aj bolesť, ktorá vám vystreľuje do chrbta a do ramena, môžete mať oslabené rameno alebo môžete trpieť zníženým rozsahom pohybu.

Aby toho nebolo málo, v niektorých prípadoch sa môže objaviť aj opuch, začervenanie a teplá koža, čo môže znamenať, že v ramene došlo k zápalu.

bolesť ramena príznaky prejavy

Aké sú najčastejšie príčiny?

Najväčším problémom bolesti ramena je pravdepodobne to, že niekedy vôbec nemusí súvisieť s ramenom. Môžeme si to vysvetliť napríklad srdcovým infarktom. Aj keď je primárnym zdrojom problému srdcový sval, reálne môžete problém vnímať ako problém s ramenným kĺbom.

Bolesť ramena v kľude/v noci

Ak vás rameno bolí počas noci, môže to súvisieť s artrózou. V jej priebehu dochádza k stenčeniu kĺbovej chrupavky, čo má potom za následok stuhnutosť a bolesť v pokoji.

Môže však ísť aj o zápal teakálneho vaku, ktorý sa nazýva burza (odtiaľ názov burzitída). Burzitída sa dá vyliečiť, ale časom sa môže opakovať. Môžete však trpieť aj vykĺbením ramena a reumatoidnou artritídou, pri ktorej môže vzniknúť zápal ramena. Keďže existuje viac možností, čo vás môže trápiť, je vhodné čo najskôr navštíviť svojho praktického lekára.

Bolesť ramena pri pohybe

Okrem vyššie uvedených problémov môže byť na vine aj zlomenina spôsobená športom alebo menej opatrným pohybom. Pri fyzickej práci a športe sa môže vyskytnúť aj zmrznuté rameno, rôzne natiahnutia a natrhnutia väzov/svalov…

Keďže mnohé z týchto problémov nie je možné riešiť samostatne, je vhodné, aby vám ošetrujúci lekár stanovil dôkladnú diagnózu.

čo pomože na bolesť ramena

Čo pomáha pri bolesti ramien?

Po stanovení správnej diagnózy vám lekár odporučí najvhodnejšiu liečbu. Napríklad zlomenina sa dá celkom dobre vyriešiť dlahou. Chronické ochorenia pohybového aparátu môžu byť znesiteľnejšie, ak začnete užívať lieky proti zápalu a podobne.

Dlhodobé užívanie kvalitnej kĺbovej výživy, ktorá obsahuje komplex viacerých látok, ktoré sa navzájom podporujú vo svojich účinkoch, dobre podporuje konzervatívnu liečbu.

V zložení by ste mali nájsť:

  • MSM
  • Kolagén
  • Vitamín C
  • Boswelliu
  • Glukosamín
  • Chondroitín

A ďalšie látky, ktoré môžu prospieť vášmu pohybovému aparátu.

Potom skúste viac fyzického odpočinku. Čo najskôr začnite s ľahkým strečingom, pretože nemôžete zostať v pokojovom režime príliš dlho, aby ste si zachovali normálnu pohyblivosť. V neposlednom rade môže pomôcť, ak začnete venovať väčšiu pozornosť svojmu držaniu tela pri sedení, pretože aj tento malý detail môže mať priamy vplyv na bolesť ramien.