Babské rady na zápal šliach: Čo naozaj pomáha?

Zápal šliach je problém, s ktorým bojuje veľké množstvo fyzicky aktívnych ľudí. Nemusí ísť výlučne o športovcov, ale aj o manuálne pracujúcich jednotlivcov, ktorí musia každý deň zvládať veľkú záťaž. Keďže zápal šliach môže byť nepríjemne bolestivý, pozrime sa na najlepšie babské rady na zápal šliach.

Som si istý, že to veľmi dobre poznáte z vlastného života. Celý deň sedíte pri počítači a klikáte myšou na tabuľku. Alebo celý deň pečiatkujete listy. Alebo opakovane zdvíhate ťažké bremená. Jedného dňa sa však zobudíte s nepríjemnou bolesťou. Najčastejšie vystreľuje z miesta, ktoré pravidelne používate na jeden z uvedených typov opakovaných pohybov. Čo teraz? Okrem toho, že nemôžete vykonávať to, čo bežne robíte, musíte sa ešte vyrovnať s veľkým nepohodlím. Existuje v takomto čase nejaká úľava?

Ako rozpoznať zápal šliach?

Po prvé, zápal šliach vás pravdepodobne nezasiahne plnou silou zo dňa na deň. Zvyčajne vzniká veľmi postupne, takže môžete zistiť, že nastupuje skôr, ako vás na nejaký čas vyradí z prevádzky. To však nemusí platiť, ak musíte v jeden deň zvládnuť extrémne veľkú záťaž. Výnimkou sú extrémne športové výkony, ktoré podávate v krátkom čase.

ako rozpoznať zápal šliach

Problém najčastejšie spoznáte podľa týchto príznakov:

Zápal sa môže vyskytnúť takmer kdekoľvek, ale najčastejšie postihuje predlaktie, zápästie, členok a Achillovu šľachu.

Najlepšie babské rady na zápal šliach

Medzi najobľúbenejšie rady žien pri zápale šliach tradične patrí aplikácia tvarohu na boľavé miesto. Opakovane. Aj keď si možno poviete, že to nie je ako koláč, v skutočnosti to môže pomôcť.

Tvaroh dokáže vtiahnuť teplo, čo vám môže v priebehu niekoľkých hodín priniesť úľavu. Len si uvedomte, že aplikácia tvarohu býva špinavá. Po čase má tiež tendenciu vysychať, takže ho budete musieť pravidelne zmývať.

Ďalej na tento problém pomáha:

  • Kľud
  • Nosenie ortézy
  • Užívanie liekov proti bolesti
  • Chladenie studeným obkladom
  • Kúpeľ s borovicovým ihličím

Ak máte akékoľvek pochybnosti o tom, či ste si nespôsobili ďalšie poškodenie (ktoré môže zahŕňať napríklad natrhnutie svalu), je vhodné navštíviť svojho praktického lekára, ktorý vás dôkladne vyšetrí.

Môže vám poskytnúť aj ďalšie tipy. Jednou z nich môže byť návrh na zmenu zamestnania, pretože existuje vysoké riziko, že pri opakovanej/zvýšenej záťaži dostanete zápal šliach (na tom istom mieste) znova. Takže ani po vyliečení nie ste úplne v bezpečí.

rady na zápal šliach

Ako mať zdravý pohybový aparát?

Zdravý pohybový aparát si vyžaduje zvýšenú starostlivosť. V opačnom prípade nemôžete očakávať, že vydrží veľmi dlho.

Pred akoukoľvek fyzickou aktivitou, aj keď ide o spomínanú fyzickú prácu, by ste sa mali dôkladne pretiahnuť a zahriať, pretože tak pripravíte svoje svaly a šľachy na nadchádzajúcu záťaž. Pomôže vám to tiež (aspoň čiastočne) predísť neželaným zraneniam. Ak môžete, snažte sa počas dňa vykonávať rôzne druhy cvičenia, aby ste sa vyhli opakovanému zaťažovaniu jednej časti tela.

Okrem toho by ste nemali ignorovať zdravú stravu a rekreačné cvičenie, pretože tak sa vyhnete riziku nadváhy. Okrem toho kĺby potrebujú pohyb na mazanie kĺbovej tekutiny. V neposlednom rade pohyb posilňuje aj kostnú hmotu.

Veľmi dôležité je aj pravidelné užívanie kvalitnej kĺbovej výživy, ktorá vášmu pohybovému aparátu dodá všetky dôležité látky.

V jej zložení hľadajte najmä:

A ďalšie látky na podporu kostí, šliach, svalov a kĺbov.