Čo je burzitída a prečo postihuje kĺby? Príznaky a liečba

Burzitída je ochorenie, ktoré sa prekladá ako zápal telického vaku, ktorý sa nazýva burza. V ľudskom tele sa nachádza až 150 burz a tento problém môže postihnúť prakticky ktorúkoľvek z nich. Ako toto ochorenie rozpoznáte? A akými spôsobmi ho môžete riešiť?

Pohybový aparát potrebuje našu neustálu starostlivosť, aby mohol normálne fungovať. V opačnom prípade sa môže časom objaviť nejaký nepríjemný problém, ktorý nás na určitý čas vyradí z normálnej činnosti. Keďže ide o veľmi nezávideniahodnú situáciu, ktorá nám môže skomplikovať život, mali by ste si uvedomiť, aké príznaky by ste mali na svojom tele pozorovať.

Čo je burzitída – zápal teakálneho vaku?

Burza je vážený vak, ktorý je naplnený tekutinou. Nachádza sa medzi svalmi, ale aj v kĺboch. Táto tekutina následne premazáva miesta, kde by mohlo dochádzať k treniu medzi kosťami, šľachami atď. To nám umožňuje normálny pohyb.

Ako ste asi správne pochopili, burzitída je stav, pri ktorom dochádza k zápalu v tomto vaku. Infekcia môže byť len v jednom z nich, ale môže byť aj vo viacerých naraz. Navyše, ak ste už niekedy predtým mali burzitídu, existuje šanca, že sa u vás bude opakovať.

čo je to burzitída

Burzitída ramena

K burzitíde ramena často dochádza v dôsledku poruchy rotátorovej manžety, ktorá je dôležitá pre schopnosť človeka zdvihnúť ruku nad úroveň ramien. Môže sa vyskytnúť aj v dôsledku nesprávneho nastavenia ramena, ktoré môže spôsobiť nerovnováhu.

Bursitída bedrového kĺbu

K burzitíde bedrového kĺbu často dochádza v dôsledku zranenia alebo ochorenia. Môže to byť napríklad artritída. Môže sa však vyskytnúť aj po dlhšom státí, keď je bedro veľmi zaťažené.

Burzitída lakťa

Burzitída lakťa je najčastejšie spojená s opakovaným pohybom. Často je dôsledkom športovania (basketbal, golf, tenis). Problém môže vzniknúť aj po dlhodobom opretí lakťov o tvrdú podložku.

Bursitída kolena

Hoci existuje aj burzitída päty a členka, s väčšou pravdepodobnosťou sa stretnete s burzitídou kolena. Problém spôsobuje časté kľačanie a údery. Burzitída kolena je tiež častá u ľudí s nadváhou a chronickými ochoreniami pohybového aparátu.

Aké sú jej príznaky?

Medzi najčastejšie príznaky burzitídy patrí bolesť, stuhnutosť, bolesť pri dotyku, začervenanie a opuch.

burzitída príznaky liečba

Príčiny ochorenia

Ako sme už uviedli pri rôznych typoch burzitídy, v každej časti tela môže byť na vine niečo iné. Zvyčajne však ide o opakovaný pohyb jednej skupiny kĺbov, ktorý spôsobuje ich neprimerané zaťaženie. Môže však ísť aj o zranenie alebo chronické ochorenie kĺbu. Z tohto dôvodu je dôležité dbať na všetky činnosti a nezotrvávať v problematických polohách príliš dlho.

Liečba burzitídy

Aby boli vaše kĺby v dobrej kondícii, mali by ste im od aktívneho veku dodávať kvalitnú kĺbovú výživu, ktorá obsahuje MSM, glukozamín, chondroitín, kolagén, vitamín C a ďalšie zložky, ktoré prispievajú k udržaniu normálneho stavu pohybového aparátu.

Pomáha tiež:

Aby ste predišli opakovaniu problému s burzitídou, ideálne je používať ochranné podložky, aby ste sa pri práci na zemi a pri iných činnostiach nemuseli neustále opierať o tvrdý povrch.

Pomáha aj to, ak si počas práce a športu robíte pravidelné prestávky na pretiahnutie a relaxáciu. Pred fyzickou aktivitou by ste sa tiež nemali zabúdať zahriať.