Bolesť bedrového kĺbu: Aké sú najčastejšie príčiny?

Bolesť bedrového kĺbu pri spaní na boku môže značiť, že na tej strane spíte príliš dlhú dobu. Tiež ale môže ísť o jednu z prvých známok ochorenia pohybového aparátu, takže sa tento jav neoplatí ignorovať. V akých situáciách môžu bedrá bolieť? A existuje nejaký spôsob, ako si od tohto problému uľaviť?

Pohybový aparát človeka je pomerne dosť odolný. Dokážeme s ním ubehnúť maratón, absorbovať nárazy pri dopade chodidiel na zem a taktiež nám umožňuje zdvíhať relatívne ťažké bremená.

Lenže, vplyvom starnutia, fyzicky namáhavých činností a zdravotných problémov môže postupne o svoju silu a spoľahlivosť prísť. Keď pominieme bolesť chrbta a ďalšie klasické problémy, môže nás poriadne potrápiť artritída, artróza a mnoho ďalších komplikácií, ktoré dokážu významne znížiť kvalitu nášho života.

Keďže bolesť bedier môže byť jedným z prvých prejavov toho, že sa s telom niečo deje, nižšie sa pozrieme na všetko, čo môže znamenať.

Čo znamená bolesť bedrového kĺbu – príčiny

Niekedy má bolesť bedra pomerne jednoduché vysvetlenie. Môže ísť o už spomínané časté spanie na jednom boku, kedy dôjde k jej preležaniu. Tiež ste mohli mať boky v zlej pozícii, čo na nich tiež môže mať v krátkodobom horizonte negatívny dopad. Nesmieme ale zabúdať ani na ďalšie stavy, kedy sa dá s bolesťou bedrových kĺbov stretnúť, a ktoré sú v našej populácii pomerne dosť bežné.

Náhla bolesť bedrového kĺbu

Artróza bedrového kĺbu

Artróza je degeneratívne ochorenie pohybového aparátu, ktoré postihuje predovšetkým namáhané kĺby (preto sa môže objaviť v kolene, v bedrách a podobne). Zároveň by sme si ju ale nemali pliesť s prirodzeným opotrebovaním kĺbu. Jedným z príznakov artrózy bedra je bolesť, ktorá súvisí s každým pohybom kĺbu. Na začiatku si všímajte predovšetkým bolesti, ktorá po cca 30 minútach (napríklad po prebudení) sama ustupuje, pretože práve to býva jeden z prvých príznakov tohto kĺbového ochorenia.

Burzitída bedra

Ďalším vinníkom je burzitída bedra, čo je vo svojej podstate zápal tiažového kĺbového vačku, ktorý je bežne naplnený tekutinou. Tento stav môže spôsobiť napríklad zranenie bedra. Tiež ho ale môže vyvolať nadmerné zaťažovanie bedrových kĺbov a problém so správnym postojom.

Vykĺbenie bedrového kĺbu

Hoci sa v bežnej populácii s týmto problémom nestretávame veľmi často, neznamená to, že niekto nemá toľko smoly, aby si nepočíhal jedného dňa na neho. Môže ísť napríklad o následok automobilovej nehody, o následok zranenia pri športe alebo napríklad o následok pádu na namrznutom chodníku. Aby sa mohol kĺb postupne zahojiť, je nutné, aby sa bedro vrátila do správnej pozície. (Čo vyžaduje účasť skúseného lekára.)

Náhla bolesť bedrového kĺbu

Náhla bolesť bedrového kĺbu väčšinou poukazuje na to, že ste si spôsobili nejaký typ zranenia. Po páde môže ísť napríklad o zlomeninu bedrového krčku, čo je (predovšetkým u starších ľudí) veľmi nebezpečné, pretože môžu na komplikácie s ňou spojené neskôr aj zomrieť. Bolesť bedra pri behu zase môže poukazovať na opotrebovanie kĺbu.

čo pomože na bolesť bedrového kĺbu

Čo pomôže pri bolestiach bedrových kĺbov?

Pri bolestiach bedrových kĺbov sa pomerne často odporúčajú ľahké preťahovacie cviky, ktoré zaistia, že kĺb bude aj naďalej premazávaný kĺbovou tekutinou. Cviky navyše napomáhajú tomu, že svaly okolo bedra budú dostatočne silné na to, aby jej poskytli dostatočnú oporu pre jej správne fungovanie. (Z toho dôvodu lekári odporúčajú cvičiť aj ľuďom, ktorí majú degeneratívne ochorenie kĺbov. V opačnom prípade by to mohlo vyústiť do toho, že títo ľudia zostanú upútaní na lôžko.)

Veľmi dôležité je aj dlhodobé užívanie kvalitnej kĺbovej výživy, ktorá vám môže ponúknuť komplexnú starostlivosť o váš pohybový aparát.

V jej zložení hľadajte predovšetkým látky ako:

  • Chondroitín
  • Glukosamín
  • MSM
  • Vitamín C
  • Kolagén
  • Vitamín D3
  • Vitamín K2
  • Vápnik

A ďalšie, ktoré podporujú normálny stav kostí, kĺbov a svalov.

Hoci vás kĺbová výživa nedokáže vyliečiť, môže podporiť normálnu pohyblivosť a znížiť pociťovanú bolesť počas vašich obľúbených aktivít.