Kĺbová výživa pre seniorov: Prečo ju užívať a ako ju vybrať?

Kĺbová výživa je dôležitá pre ľudí všetkých vekových kategórií (snáď okrem detí), ale mali by ju zvážiť najmä seniori, pretože vzhľadom na ich pokročilý vek existuje pomerne vysoké riziko výrazného opotrebovania ich pohybového aparátu. Viete, akú kĺbovú výživu si vybrať a kedy ju začať užívať?

Takmer každý by sa mal starať o svoje kĺby, pretože všetci si aspoň raz za čas doprajeme intenzívne cvičenie. Ani namáhavá fyzická práca, ktorá je pre mnohých ľudí zdrojom obživy, nemá pozitívny vplyv na pohybový aparát.

V neposlednej rade nesmieme zabúdať, že na zdravie pohybového aparátu má negatívny vplyv aj chronické ochorenie kĺbov a kostí alebo úraz, ku ktorému došlo v nestráženom okamihu.

Aké látky by mala kĺbová výživa obsahovať? A čo môže ponúknuť seniorom?

V akom veku začať užívať kĺbovú výživu?

Po kĺbovej výžive môžete siahnuť takmer kedykoľvek. Keďže sa často uvádza, že starnutie začína približne v 25 rokoch, môžete ho začať používať približne v tomto veku. Ak nestíhate, je to v poriadku. Môžete po ňom siahnuť prakticky kedykoľvek, či už máte štyridsať alebo sedemdesiat rokov.

Kĺbová výživa

Výhody kĺbovej výživy pre seniorov

Hoci vás kĺbová výživa nemôže vyliečiť z chronických ochorení kĺbov (reumatoidná artritída, artróza…), môže výrazne prispieť k zlepšeniu kvality vášho každodenného života.

Dlhodobé užívanie kĺbovej výživy môže pomôcť znížiť zápal, ktorý sa hromadí v kĺboch. Kĺbová výživa môže tiež podporovať tvorbu kolagénu v tele a môže podporovať vstrebávanie látok, ktoré sú prirodzenou súčasťou ľudských kĺbov.

Môže tiež podporiť vašu pohyblivosť, kvalitu kostnej hmoty (ako viete, kosti majú tendenciu časom slabnúť) a môže tiež znížiť bolesť počas pohybu.

výživa kĺbov pre seniorov

Ako ju vybrať – čo by mala obsahovať?

Na trhu je veľké množstvo výrobkov na výživu kĺbov, preto môže byť pre vás ťažké vybrať si ten správny, ktorý vám prinesie maximálny úžitok.

Ak sa pozriete na etiketu, mali by ste v strave nájsť látky ako napr:

  • MSM
  • Kolagén
  • Vitamín C
  • Glukosamín
  • Chondroitín
  • Vitamín D
  • Vitamín K

A mnoho ďalších.

Práve tieto látky sa vhodne dopĺňajú s cieľom znížiť zápal a podporiť kosti, normálny stav kĺbov a ich pohyblivosť. Uvedomte si však, že tieto produkty musíte užívať dlhší čas. Až potom si budete môcť všimnúť prvé rozdiely.