Ako rozpoznať a riešiť vodu v kolene?

Voda v kolene je pojem, ktorý každý pozná z počutia, ale málokto má jasnú predstavu o tom, ako tento zdravotný problém vzniká a ako sa účinne rieši. Navyše, keďže môže ohrozovať všetkých ľudí bez ohľadu na pohlavie a vek, je dôležité poznať spôsoby, ako mu možno predchádzať.

Voda v kolene nemusí byť technicky taká, aká tečie doma z kohútika. Namiesto vody tam môže byť hnis alebo krv. Môže ísť aj o nadprodukciu kĺbovej tekutiny, ktorá môže vzniknúť z akéhokoľvek dôvodu. Vo všetkých prípadoch však možno celkom jasne povedať, že nech je v kolene čokoľvek zo všetkých možných tekutín, zvyčajne tam nemá čo robiť a jeho prítomnosť spôsobuje širokú škálu rôznych problémov.

Mnoho ľudí si myslí, že voda v kolene súvisí s pohlavím, vekom alebo intenzívnou fyzickou aktivitou, ale pravdou je, že problémy s ňou môže mať prakticky každý z nás.

Ako ju rozpoznať – príznaky

Vodu v kolene možno rozpoznať celkom bezpečne, pretože o sebe dá vedieť niekoľkými nepríjemnými príznakmi, ktoré vás môžu obmedzovať v každodennom živote.

Môžete si napríklad všimnúť:

  • Zväčšenie jedného kolena
  • Bolesťi
  • Stuhnutosťi
  • Slabú ohybnosť postihnutej nohy

Na boľavú nohu sa vám tiež môže ťažko vstávať, pri ťažšom priebehu sa môže objaviť horúčka atď.

Príčiny vody v kolene

Ako už bolo spomenuté, za náhlym zvýšením produkcie kĺbovej tekutiny sa môže skrývať voda v kolene. Je však celkom bežné, že môže ísť o prejav preťaženia kolena, následok úrazu a rôznych ochorení pohybového aparátu. (Vrátane artrózy alebo nádoru.)

Voda v kolene po operácii

Hoci by sa to nemalo správne stať, voda v kolene sa môže objaviť aj po operácii. Keďže bola narušená integrita kĺbu a musí sa zahojiť, voda v kolene môže byť jednou z pooperačných komplikácií.

Zranenie a preťaženie

Pozor by ste si mali dávať aj na poranenia kolena a preťaženie týchto veľkých kĺbov, pretože aj tie môžu zvýšiť riziko vzniku vody v kolene. Snažte sa preto dostatočne odpočívať a nezabudnite navštíviť lekára, ktorý môže ľahko odhaliť problémy s vodou v kolene alebo poškodenie kolena.

príčiny vody v kolene čo pomože

Čo sa s tým dá robiť?

Ak ste v akútnej fáze, lekár vám môže vystaviť práceneschopnosť. Môže tiež vykonať tzv. punkciu, počas ktorej ihlou vytiahne z kolena prebytočnú tekutinu. Tento zákrok nie je bolestivý a ľuďom s vodou v kolene prináša okamžitú úľavu. Ak sa teda pri pohľade na ihlu zľaknete, odvráťte zrak. Stojí to za akékoľvek chvíľkové nepohodlie.

Taktiež sa snažte príliš nezaťažovať svoje kĺby a snažte sa predchádzať zraneniam, ktoré by mohli v budúcnosti spôsobiť problémy s kolenom. Jednou z najdôležitejších rád je dlhodobé užívanie kvalitného kĺbového doplnku, ktorý obsahuje komplex niekoľkých vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých látok, ktoré pomáhajú podporovať normálnu funkciu pohybového aparátu.

To, že držíte v ruke kvalitný výrobok, spoznáte podľa toho, že v jeho zložení nájdete:

  • MSM
  • Glukosamín
  • Chondroitín
  • Vitamín C
  • Kolagén
  • Kadidlovník pílovitý

A možno aj ďalšie látky, ktoré sú dôležité pre udržanie normálnej kostnej hmoty. (Napríklad vitamín D, vitamín K, vápnik atď.)

Niektoré z uvedených látok podporujú normálnu pružnosť a stav chrupaviek, čo je kľúčové pre zníženie trenia a pre normálnu pohyblivosť. Iné zasa môžu znížiť vznik zápalu a zmierniť bolesť. Vitamín C tiež chráni bunky pred predčasným starnutím a podporuje normálne vstrebávanie kolagénu.

Aby to však fungovalo, je nevyhnutné, aby ste kĺbovú výživu užívali každý deň a podľa odporúčaného dávkovania. Či už máte dvadsať, štyridsať, n