Čo jesť, aby boli kĺby zdravé? 7 najlepších potravín

Strava má na vaše kĺby väčší vplyv, ako si myslíte. Môže napríklad podporiť boj tela proti zápalom, ktoré sa môžu vyskytnúť v priebehu chronického ochorenia. Aké potraviny pre zdravé kĺby by ste si mali dopriať čo najčastejšie?

To, čo každý deň jeme, má významný vplyv na zdravie nášho tela. Niektoré látky sa napríklad spájajú s normálnym stavom kostí, podporou imunitného systému a dobrou náladou. Mimoriadne dôležité sú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a predčasnému starnutiu.

Rast svalov alebo normálne zdravie kĺbov môžu podporiť aj iné látky, ktoré sa bežne nachádzajú v strave. Na tieto potraviny by ste sa mali pri udržiavaní zdravého životného štýlu zamerať predovšetkým.

Najlepšie potraviny pre zdravé kĺby

čo jesť na kĺby

Tučné ryby

Prvým dobrým tipom je zvýšiť konzumáciu mastných morských plodov, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Tie sa tradične spájajú s podporou normálneho zdravia kardiovaskulárneho systému, mozgu a zraku, ale môžu sa podieľať aj na znižovaní zápalov v tele. Ako bonus môžete očakávať zlepšenie stavu pokožky a vlasov.

Cesnak

Cesnak sa považuje za obľúbenú príchuť. Hoci je veľmi aromatický, niektorí ho považujú za prírodné antibiotikum. Preto sa najčastejšie používa v čase prechladnutia. Keďže má aj protizápalové vlastnosti, môže tiež pomôcť znížiť zápal kĺbov, ktorý sa môže vyskytnúť pri ochoreniach, ako je artritída a artróza.

Zázvor

Zázvor nepomáha len pri sezónnom prechladnutí a žalúdočných ťažkostiach. Jeho pravidelné užívanie môže tiež pomôcť znížiť nepríjemné pocity spojené s chronickými ochoreniami pohybového aparátu.

Brokolica

Ak nepatríte medzi milovníkov brokolice, možno by ste mali prehodnotiť svoj postoj k nej. Okrem toho, že je jednou z najzdravších druhov zeleniny, môže vám ponúknuť pomoc pri zvládaní zápalov. Predpokladá sa tiež, že konzumácia brokolice môže (vďaka zložkám, ktoré obsahuje) podporiť normálne zdravie kostí.

Vlašské orechy

Určite neuškodí, ak si z času na čas doprajete hrsť vlašských orechov. Pripisuje sa im schopnosť zmierňovať zápal, ktorý sa tvorí v chorých kĺboch. Pomôžu však aj vašim nervom.

Bobuľové ovocie

Bobuľové ovocie (napríklad čučoriedky) obsahuje veľa vitamínu C, ktorý je nevyhnutný na podporu správnej tvorby kolagénu, ktorý je súčasťou chrupavky. Je tiež doslova nabitý antioxidantmi, ktoré chránia telo pred predčasným starnutím a poškodením voľnými radikálmi.

Grepy

To isté platí aj pre grapefruit, ktorý môže byť pre niekoho trochu horký, ale tiež môže podporiť boj organizmu proti zápalom. Obsahujú tiež veľa vitamínu C, takže sú dôležité z rovnakého dôvodu ako bobuľovité ovocie.

potraviny na kĺby

Myslite aj na kĺbovú výživu

Zdravá a pestrá strava je nevyhnutná, ale nemala by byť jedinou. Aby ste svojim kĺbom zabezpečili skutočne komplexnú starostlivosť, nemali by ste zabúdať na dlhodobé užívanie viaczložkové kĺbové výživy, ktorá im dodá všetko, čo potrebujú na normálne fungovanie.

V zložení dobrého prípravku na pohybový aparát sa snažte nájsť:

  • Kolagén
  • Vitamín C
  • MSM
  • Glukosamín
  • Chondroitín
  • Kadidlovník pílovitý