Čo je to chrupavka – najčastejšie problémy a tipy na prevenciu

Keď varíme a oberáme mäso, na kostiach si všímame kĺbov, ktoré sú obalené chrupavkou. Rovnako by to vyzeralo keby sme sa pozreli na kĺby nejakého človeka. Keďže sa chrupavka v priebehu rokov opotrebováva, povieme vám o obnove chrupavky a o ďalších dôležitých veciach, ktoré s ňou priamo súvisí.

V škole sme sa učili, ako vyzerá ľudská kostra a pohybový aparát. Nikto nám ale presne nevysvetlil, ako spolu súvisí to, čo s jednotlivými časťami tela robíme. Ani nám nikto nepovedal, ako stav našich chrupaviek súvisí s našou výživou.

Čo sú pomerne dosť podstatné informácie, ktorých znalosť by sa nám v priebehu života dosť hodila. Preto sme pre vás nachystali detailného sprievodca chrupavkami, ktorý vám pomôže lepšie pochopiť ich funkciu. A tiež vám pomôžeme prísť na to, čo môžete urobiť, ak ich stav nie je práve uspokojivý.

Ak ste pripravení, tak môžeme začať.

Čo je to chrupavka?

Chrupavka je označenie pre podpornú spojivové tkanivo. Neprechádza jej cievy. Tiež je pevná a pružná. Keby sme sa na ňu pozerali, všimli by sme si, že máva bielu, alebo žltkastú farbu. Tým, ako sa v priebehu života hýbeme sa chrupavky v tele opotrebovávajú a ubúdajú. Niekedy môžu dokonca aj zmiznúť. Čo následne vedie k problémom s pohyblivosťou a k bolestiam.

obnova chrupavky

Čo sa týka konkrétnych chrupaviek, mali by ste poznať rastovú chrupavku. Ide o chrupavkovitú platničku, ktorá je súčasťou dlhých kostí. Jej prítomnosť je nevyhnutná pre to, aby kosti rástli do dĺžky. Druhým dôležitým termínom je hyalínových chrupavka, ktorá je základom rastové platničky. Ako vidíte, rozhodne to nie je len o chrupavkách, ktoré obvykle vídate pri varení na zvieracích kĺboch.

Najčastejšie problémy s chrupavkou

Ako už bolo povedané, chrupavka sa v priebehu času opotrebováva. Cvičením a iným zaťažovaním, starnutím či trebárs vplyvom niektorých chorôb. Veľa veľkú úlohu zohráva aj náš vlastný prístup k telu. Pretože si môžeme nechtiac ublížiť úrazom. Preto sa zameriame na niekoľko problémov, ktoré u vás môžu počas života nastať.

zápal chrupavky

Zápal chrupavky

Prvým problémom je zápal chrupavky, ktorý sa pomerne často prejavuje v oblasti hrudného koša. Špeciálne potom v mieste, kde sa napájajú rebrá k hrudnej kosti, či v napojení na kostosternální kĺb. Tento stav potom spôsobuje rôzne ťažké bolesti. Od miernych až po silné. Môže sám od seba odznieť, ale je pravdepodobné, že bude vyžadovať cielenú liečbu.

Spúšťačom tejto nepríjemnosti môže byť:

  • Úraz hrudníka
  • Príliš intenzívne cvičenie, alebo záťaž
  • Respiračný vírus
  • Ochorenie kĺbov
  • Nádor

Keď lekár zápal chrupavky potvrdí, predpíše vám lieky a nariadi vám pokoj na lôžku.

Prasknutá chrupavka

K prasknutiu, alebo inému poškodeniu chrupavky môže dôjsť v prípade, že je vystavená priamemu zásahu. Tým môže byť myslený pád z postele, automobilová nehoda alebo ďalšie nepredvídateľný jav, počas ktorého sa dá ľahko zraniť. Chrupavkám nerobí dobre ani dlhodobý stres. Ten môže spôsobiť napríklad celoživotné obezita. Kĺbom a chrupavkám tiež neprospieva znížená fyzická aktivita.

Niektorým pacientom sa predpisuje pohybová terapia. Iní zase potrebujú operatívny zákrok. Lekár sa s vami môže dohodnúť aj na náhrade kĺbovej chrupavky. Vo všetkých prípadoch je ale nutné počítať s dostatočne dlhou rekonvalescenciou.

prasknutá chrupavka

Správna výživa a prevencia problémov s chrupavkou

Ako sa hovorí, telo nasleduje myseľ. Preto je kľúčové sa rozhodnúť, že urobíte pre seba a svoje zdravie niečo pozitívne a začnete sa o seba trochu lepšie starať.

To bude v prvej fáze vyžadovať:

  • Primeranú fyzickú aktivitu (aj keby to znamenalo len prechádzku okolo sídliska)
  • Pravidelné prehliadky u lekára
  • Obozretnosť (úraz sa môže stať počas sekundy)
  • Rešpekt k svojim fyzickým možnostiam
  • Zdravú váhu

V ďalšej fáze sa zamerajte na svoj jedálniček. Rozhodne vám neuškodí, keď do neho zaradíte dostatok čerstvého ovocia, ktoré je bohatým zdrojom vitamínov. Prospešné sú pre telo i orechy a mliečne výrobky. Ak neviete, ktorou cestou sa máte vydať, kľúčové je, aby ste mali dostatok potravín, ktoré sú bohaté na antioxidanty. Extrémne dôležitý je v tomto prípade vitamín C, ktorý má pozitívny vplyv na kolagén.

kolagen na chrupavky

Kolagén na chrupavky

V chrupavkách sa nachádza relatívne veľké množstvo kolagénu. Postupom času ho ale v tele ubúda. Z toho dôvodu je múdre ho dopĺňať z vonkajších zdrojov. Keďže je v strave veľmi zle dostupný (nachádza sa prakticky len vo vývare z kostí), veľa ľudí po ňom siaha vo forme doplnkov stravy na kĺby.

Aby bola kĺbová výživa skutočne k niečomu dobrá, v jej zložení by sa mal okrem kolagénu vyskytovať aj glukosamín, chondroitín a vitamín C. Na škodu nie je ani MSM. Hoci ani naozaj dobrá kĺbová výživa nedokáže zmeniť stav kĺbov za deň, po jej dlhodobom užívaní by ste mali vnímať zlepšenie. Chce to ale trpezlivosť a hlavne dôslednosť v jej každodennom brania.